19. ožujka na Trgu bana Jelačića, u sklopu javno-zdravstvene akcije, obavljat će se mamografski pregledi za žene starije od 40 godina.


Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatska liga borbe protiv raka organiziraju javno-zdravstvenu akciju 19. ožujka, na Trgu bana Jelačića, od 10.00 do 14.00 sati povodom obilježavanja 20. Dana narcisa.

Dan narcisa se već tradicionalno 20 godina obilježava, uoči proljeća, kao dan borbe protiv raka dojke. Glavni cilj ove javno-zdravstvene akcije je osvijestiti što više žena o važnosti redovitih mamografskih pregleda, ali i pružiti im savjete te potrebnu pomoć u borbi s ovom opakom bolešću. Upravo danas na Dan žena, pravi je trenutak da se žene osvijeste o važnost vlastitog zdravlja te se prijave na mamografski pregled.

Zahvaljujući projektu „Preventivna mobilna mamografija na području Grada Zagreba“ Zagrepčanke od četrdesete do četrdeset i devete godine, ali i one starije od šezdeset godina, koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke, mogu besplatno obaviti mamografski pregled.

Mamografija je nezamjenjiva slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke ranih stadija te se preporuča ženama starijim od četrdesete godine života.

Vezani članci Slika nije dostupna Podrška oboljelima: ''Nedavno sam izgubio jednu prijateljicu'' Slika nije dostupna Mamograf u ZET-u - Pregledano 30-ak vozačica

Povodom obilježavanja 20. Dana narcisa, 19. ožujka na Trgu bana Jelačića bit će moguće obaviti mamografski pregled uz prethodnu najavu. Zbog specifičnosti mamografskog snimanja za sudjelovanje u ovoj javno-zdravstvenoj akciji potrebno se unaprijed naručiti na sljedeće brojeve telefona Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ – 01/46-96-309 i 01/46-96-347.

Zahvaljujući mamografiji moguće je otkriti rak dojke u razdoblju od jedne do tri godine prije no što ga žena može napipati, a također otkriva rak koji je premalen da bi se našao kliničkim pregledom. Ako se rak dijagnosticira u ranom stadiju, tada je petogodišnje preživljavanje u 96% slučajeva.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju