Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Karlovcu

Obnova vodovodnih cijevi pretvorila se u arheološku senzaciju: "Obožavamo svoj posao jer nikad ne znamo na što ćemo naići"

Aktualno Galerija Iva Alibašić i Matea Galotić Iva Alibašić i Matea Galotić Foto: DNEVNIK.hr Ivana Fočić, zamjenica gradonačelnika Karlovca Ivana Fočić, zamjenica gradonačelnika Karlovca Foto: DNEVNIK.hr Ivo, Karlovac Ivo, Karlovac Foto: DNEVNIK.hr Arheološko nalazište u Karlovcu - 1 Arheološko nalazište u Karlovcu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Arheološko nalazište u Karlovcu - 2 Galerija 1/7 >>
Počela su istraživanja vrijednog arheološkog nalazišta u Karlovcu. Drvenu cestu u povijesnoj jezgri su pronašle dvije mlade arheologinje. Iako će se na rezultate istraživanja čekati još nekoliko mjeseci, vjeruju, riječ je o jednom od najvažnijih nalazišta za karlovačku arheologiju.

Obnova dotrajalih vodovodnih cijevi pretvorila se u arheološku senzaciju.

"Obožavamo svoj posao jer nikad ne znamo na što ćemo naići koji put očekujete pa na kraju nema ništa, a koji put imate manja očekivanja pa ispadne nešto čemu se uopće niste nadali“, rekla je arheologinja Iva Alibašić, a pronađene drvene grede bile su baš takav slučaj.

Pročitajte i ovo Ozalj Mlađe željezno doba Hoće li arheološko nalazište zaustaviti gradnju sustava obrane od poplave? "Osim Brodarčana, sada i Priselčani dižu buku"

"Općenito drvena građa se lošije čuva od kamenih struktura - ovdje je bila dobro očuvana jer je bila u masnoj zemlji koja je vlažna u glinastoj pa se zato i očuvala ovako dobro i nije bilo nekih kasnijih radova koji bi to uništili“, kazala je Alibašić reporterki Dnevnika Nove TV Nikolini Zečić.

Vrijedno arheološko nalazište u središtu Karlovca sada je pokriveno. Pronađeni ostaci drvene ceste, nalaze se na analizi.

"Za sada ono što znamo da se radi o cesti drvenoj, koja mi se nadamo, datira u razdoblje najstarija razdoblja tvrđave. Međutim, kad istraživanja budu gotova, kad sve analize stignu, onda ćemo vidjeti jesmo li bili previše optimistični, je li mlađa, o tome ćemo znat kad se sva ukupna istraživanja završe“, objasnila je kustosica karlovačkog arheološkog muzeja Matea Galotić.

Pročitajte i ovo Pri obnovi crkve otkriveno blago - 4 Puno posla za arheologe Potres (raz)otkrio još jednu tajnu u Zagrebu: Radovi u sklopu obnove crkve doveli do pravog blaga

Ukupna vrijednost se još ne zna: "Od samog pronalaska do danas traju jednostavno istraživanja i bilo bi malo glupo reći sad da napamet kažemo pa kasnije dobijemo neke druge rezultate“, dodala je Galotić.

Iz ureda gradonačelnika ističu da očekivalo se da će se tijekom izvođenja radova pojaviti neka povijesna vrijednost.

"Zajedno s našim stručnim timovima ćemo pokušati pomiriti i ta arheološka nalazišta isto tako i aktivnosti koje su vezane uz sami projekt. To su velike vrijednosti i vjerujemo da nakon završetka će sve ove muke koje i probleme koje sad građani u Zvijezdi imaju zaboraviti i da će imati bolji i ugodan život“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić.

Građani strpljenja imaju: "Ne smetaju, slušajte, stara izreka: 'Gdje nije bilo povijesti nema ni budućnosti!' Nama je drago da se to otkrije, da vidimo i nekada što je Karlovac bio!“, kazao je Ivo.

Struka tvrdi da je riječ o jednom od najvažnijih nalazišta za karlovačku arheologiju.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene