Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POBUNA SLUŽBENIKA U PRAVOSUĐU

Prijeti li nam uskoro blokada važnog sustava? Imaju mizerne plaće, a rade s najopasnijim kriminalcima. I sada su rekli da im je dosta

Službenica u pravosuđu (Foto: Dnevnik.hr)
Službenica u pravosuđu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sanja Trninić, službenica zagrebačkog Županijskog suda (Foto: Dnevnik.hr) Sanja Trninić, službenica zagrebačkog Županijskog suda (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Službenica u pravosuđu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Pobuna službenika i namještenika na sudovima uskočkih odjela. Raste broj potpisnika peticije po sudovima u više gradova, ali i na USKOK-u. Traže veće plaće. Rade za mizerne iznose dok prolaze najopsežniju sigurnosnu provjeru. Sad prijete odbijanjem provjera, što vodi prema blokadi cijelog sustava.

Spisi na sve strane u pisarnici uskočkog odjela na sudu u Zagrebu. Službenice rade na najtežim slučajevima, s najopasnijim kriminalcima. Svašta dožive. "Zapisničarki je okrivljenik napravio od žlice nešto, pa joj je prijetio na samoj raspravi", komentira Sanja Trninić.

Pročitajte i ovo Sabornica: Ilustracija - 2 izvanredna sjednica Nakon 16 sati rasprave u Saboru gubili su se živci: Oporbenjak vikao i lupao šakom po stolu Štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima Borba za radnička prava Štrajk u pravosuđu se nastavlja: ''Spremni smo obustaviti rad i na hitnim poslovima''

U rukama drže tajne podatke, prolaze sigurnosne provjere SOA-e prvog stupnja. "Provjeravaju vam se sva obitelj, susjede vam se dolazi ispitivati o vama". objašnjava nadalje Trninić. 

I sve to za plaću od 3 i pol do 4 tisuće kuna. Dodatak na plaću čekaju deset godina. Dosta im je. Osam od deset njih nije dalo svoj pristanak na sigurnosnu provjeru. Prijeti blokada sustava.

"Bilo bi zapravo nemoguće sudsku raspravu bez zapisničara, kancela, dostave, dostave pismena, sustav bi stao naravno, ne bi se moglo suditi", rekao je Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.

Traže dodatak od 700 do 800 kn po službeniku. U Splitu i Rijeci i beneficirani radni staž.

"Ako kažem da moje kolegice, žene koje maksimlano rade, pred mirovinu, imaju plaću oko 3900 kn, mislim da sam vam sve rekla", rekla je Pavica Kovačević, službenica riječkog Županijskog suda. 

"Bez daktilografa mi ne možemo provoditi nikakve radnje, odjel USKOK-a bio bi u velikim problemima kad bi netko od službenika odbio sigurnosne provjere", rekao je Veljko Miškulin, predsjednik Županijskog suda u Rijeci. 

Veće plaće i bolje uvjete za rad traži 37 službenika i namještenika Uskok-a. U tome ih podržava šefica Vanja Marušić. Poručuju da je od uvođenja državnoodvjetničke istrage njihov rad postao teži, ali plaće su ostale iste.

Peticiju su poslali ministru pravosuđa. Za 200 njih na razini države trebalo bi izdvojiti 2 milijuna i 600 tisuća kuna na godinu. Ministar prebacuje lopticu.

"To je u resoru i nadležnosti drugih ministarstava, prvenstveno ministarstva uprave i ministarstva rada i na tome rade ta tijela", zaključio je Dražen Bošnjaković

"Dok su ovi naši zahtjevi u proceduri, zasad nećemo ništa odbijati, ali ako se to ne prihvati onda ćemo poduzimati dalje korake", zaključila je službenica Trninić. 

Zapisničari su, kaže složni, ako ne dobiju veće plaće, taj posao više neće raditi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene