Za dva dana završava javna rasprava o promjenama zakona o privatizaciji INA-e. Iako je premijer prije dvije godine obećao vratiti INA-u u hrvatske ruke, po europskoj direktivi Vlada je morala pripremiti izmjene zakona koje će otežati taj posao.

Galerija


Osim što pristaje na gašenje Sisačke rafinerije, Vlada će po europskoj direktivi izmijeniti i zakon tako da Hrvatska gubi pravo prvokupa dionica, gubi i pravo veta na stjecanje većinskog vlasništva, pravo veta na prodaju ili velika ulaganja, zatvaranje kompanije, promjenu tvrtke ili premještanje sjedišta. 

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: ''Zabranili bi rad nedjeljom osim 16 tjedana u godini'' Premijer optimističan, podaci su obrabrujući ali zaraza nije prošla Plenković o koronavirusu: "Već tri tjedna imamo stagnaciju, ali opasnost nije iza nas." Govorio i o nuspojavama cijepljenih

''Naša želja da Vlada otkupi dionice od mađarskog MOL-a nešto je od čega Vlada nije odustala'', kaže Tomislav Ćorić, ministar energetike.

Po novom bi Vlada imala pravo veta na stjecanje većinskog vlasništva u slučaju kad bi to prijetilo javnoj sigurnosti, ugrozilo opskrbu energijom ili infrastrukturu za opskrbu. Zbog istih razloga mogla bi kasnije povući takvo dopuštenje i imala pravo prvokupa. Upravu bi kontrolirala dva državna predstavnika.

Za HDZ-ova partnera Radimira Čačića izmjene idu u smjeru privatizacije: ''Je li na način da država nađe partnera pa će lakše prodati tom budućem partneru svoj udio i MOL-ov udio ili da lakše MOL preuzme kompletno upravljanje. Privatizacija je cilj. Dva su pravca.''

Te pravce Vlada nije obećavala, ističe SDP. ''Smanjuje se utjecaj države i to je svakako problem s obzirom na to da je u potpunoj suprotnosti s onim što je Vlada najavljivala'', smatra Branko Grčić iz SDP-a.

Za akademika Mirka Zelića, predsjednika Znanstvenog vijeća za plin i naftu, izmjene su u krivom smjeru: ''Odustajemo potpuno od vlastite energetike i vlastitih energenata, koji čine okosnicu razvoja gospodarskoga i sigurnosti države.''

Iz sindikata prigovaraju. ''To je zapravo jedan jalov pokušaj očuvanja energetske neovisnosti Hrvatske'', kazala je Jasna Pipunić, predsjednica SING-a.

Iz Vlade poručuju da su izmjenama obranili Hrvatske interese u INA-i najviše što su mogli.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.