Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZA REŠETAKA

USKOK proširio istragu nad Josipom Rimac i suokrivljenicima u slučaju vjetroelektrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
PNUSKOK je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio posebno izvješće s novim saznanjima u vezi slučaja Josipe Rimac i slučaja vjetroelektrane.

Uskok je u srijedu proširio istragu protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac kao prvookrivljene i još 17 suokrivljenika koje se tereti za trgovanje utjecajem, poticanje na trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Pročitajte i ovo Lipa i radosti "Lipa" i "radost" postali su trend Ozbiljna situacija postala inspiracija za šale: "Ima nekakve duhovitosti u svakodnevici koja je poprilično mračna" Josipa Plesić (prije Rimac) i Ivan Turudić Anketa Dnevnik Nove TV Koristite li u svojoj komunikaciji "lipa" i "radosti"? Pogledajte kako ste glasali

Bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i nekadašnja kninska gradonačelnica uhićena je 29. svibnja te je Uskok protiv nje i još 12 osoba 30. svibnja pokrenuo istragu zbog zlouporaba položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i primanja te davanja mita.

Istraga je proširena 26. lipnja, a Uskok je u srijedu donio rješenje o još jednom proširenju istrage na temelju kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Rimac se sumnjiči da je od siječnja do 29. svibnja u Zagrebu, u sklopu dogovora s Milenkom Bašićem i Draganom Stipićem, radi pribavljanja znatne nepripadajuće koristi tvrtki Lager osiguranjem veće okupne cijene električne energije koju ta tvrtka isporučuje Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE) od predsjednika HROTE-a tražila da prihvati zahtjeve tvrtke lager za neosnovano povećanje cijene isporučene struje. Pritom je Rimac za sebe dogovorila novčanu naknadu, dodao je Uskok.

Osumnjičen i državni tajnik koji je s Rimac u tazbinskom odnosu

U priopćenju u kojem ne navodi identitete okrivljenika i imena tvrtki, Uskok je naveo da je Rimac s tim ciljem angažirala 18-okrivljenog pomoćnika zaštite okoliša i energetike Domagoja Validžića s kojima je u tazbinskom odnosu. Uskok je precizirao kako sumnjiči Rimac da je s Validžićem dogovorila da on pregledava dokumentaciju i daje savjete te da, koristeći svoj utjecaj, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike neovisno o stanju predmeta prihvati žalbu koju je tvrtka Lager namjeravala uložiti protiv odluke HROTE-a, kojom nisu usvojeni njihovi zahtjevi.

Nakon što je HROTE zaprimilo Lagerovu žalbu koju je svojim savjetima sačinio Validžić, Rimac je ponovno zatražila od predsjednika uprave HROTE-a da utječe na stručno povjerenstvo tog operatera kako bi prihvatili žalbu i izmijenili odluku o djelomično usvojenim žalbama. Kada je šef HROTE-a to odbio učiniti, Rimac je s Validžićem dogovorila da će nakon zaprimanja žalbe korištenjem svog utjecaja u ministarstvu osigurati prihvaćanje Lagerovog zahtjeva za povećanje cijene.

Nakon što je Validžić to i učinio, zajedno je s Rimac od službene osobe ministarstva zatražio donošenje takve odluke koja ipak nije donesena jer je u međuvremenu bivša državna tajnica uhićena, stoji u priopćenju.

Osiguravanje prolazaka na državnom ispitu

Osim toga, Uskok sumnja da se 11 okrivljenika obraćalo Rimac kako bi im, bez obzira na stvarno znanje, ishodila uspješno polaganje državnog stručnog ispita u Ministarstvu uprave, a na što je bivša državna tajnica i pristala.

Uskok je precizirao da se Rimac u tu svrhu obraćala ispitivaču u Ministarstvu uprave koji je zajedno s još jednim članom državne ispitne komisije kandidatima osiguravao prolazak na ispitu. Ispitivač je pojedinim kandidatima i pribavljao ispitna pitanja prije polaganja ispita, nadodao je Uskok.

Uz to, Rimac se sumnjiči da je zatražila od šefa šibenske Elektre Saše Dujmića da u toj tvrtki zaposli njenu sestru Biserku Vujić. Nakon što je pristao na zahtjeve bivše državne tajnice, Dujmić je Rimac dostavio pitanja koja će biti postavljena na testiranju, a ona ih je proslijedila svojoj sestri koja je u selekcijskom postupku izabrana kao najbolji kandidat te je s njom zaključen ugovor o radu na određeno vrijeme.

Još jedino Rimac u istražnom zatvoru

Josipi Rimac je 29. lipnja produljen istražni zatvor za 60 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Uz Rimac, u Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija koji su pušteni da se brane sa slobode.

U međuvremenu Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev za određivanje pritvora drugoosumnjičenom vlasniku tvrtke Lager Milenku Bašiću koji je po hrvatskom nalogu uhićen zajedno s izvršnim direktorom te tvrtke Draganom Stipićem.

Pored spomenutih Uskok u aferi Vjetroelektrane sumnjiči i predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, šefa splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivana Melvana i direktora Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislava Jurekovića. Uz njih, prijavljeni su zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

U prvom proširenju istrage Uskok je Rimac, među ostalim, osumnjičio da je utjecala na članicu Državne ispitne komisije Nadu Budimir kako bi Ana-Mari Škoro prošla državni ispit. Na teret joj se stavljalo i da je svoju sestru Biserku Vujić, uz pomoć okrivljenog Saše Dujmića zaposlila u šibenskoj Elektri, ali i da je u Zavodu za zapošljavanje u Otočcu zaposlila sina osumnjičenog Dražena Prše, glavnog urednika portala koji je trebao pisati o nezakonitim zapošljavanjima u HEP-u.

Josipa Rimac i dalje je u Remetincu. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene