Hrvatska narodna stranka regairala je na najnovije izjave oko uklanjanja ploče HOS-a s natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu te poštivanje dogovora postignutih s premijerom.


Iz stranke poručuju kako su s HDZ-om postigli dogovor te očekuju da se on poštuje.  Tvrde da Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja te da ploču treba ukloniti u najkraćem mogućem roku.

Vezani članci Radimir Čačić i HSLS u klubu - 4 Radimir Čačić i Dario Hrebak zajedno u saborskom klubu: "Naša je uloga da Vlada ima 76 ruku" Slika nije dostupna HNS ŽELI ZAJEDNIČKU KOMEMORACIJU 'Nećemo sudjelovati u podjelama'

"HNS smatra da je za Hrvatsku danas glavna tema hitna provedba kvalitetne obrazovne reforme i projekata koji osiguravaju gospodarski napredak. Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje ploče u najkraćem mogućem roku. Za HNS nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignutih dogovora, reformskih odluka i potpisanih sporazuma“, poručio je član Predsjedništva HNS-a Tomislav Stojak.

State Department o veličanju NDH

Podsjetimo, izvješće američkog State Departmenta o vjerskim slobodama u svijetu za 2016., nedavno je upozorilo na na veličanje Nezavisne države Hrvatske (NDH), umanjivanje ustaških zločina i protusrpske osjećaje u Hrvatskoj.

U izvješću se spominje bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović i redatelj Jakov Sedlar spominju kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike židovskih i srpskih vjerskih zajednica te nevladinih organizacija.

Hasanbegović je optužbe odbacio kao neutemeljene besmislice. Sedlar čije se sporni dokumentarni film "Jasenovac-istina spominje u izvješću, je pak također negirao optužbe te najavio kako će anagžirati odvjetnike

Kao događaje koji oslikavaju stanje vjerskih sloboda, Washington je istaknuo komemoraciju u logoru smrti Jasenovcu koju su bojkotirali židovski i srpski čelnici, optužujući tadašnju vladu da umanjuje ustaške zločine.

O izvješću se oglasilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova naglasivši da "aktualna vlada stavlja na najvišu razinu zaštitu svih prava, kako manjinskih, tako i nacionalnih, vjerskih i svih drugih".