Obavijesti Video Pretražite Navigacija
posjet trećem maju

Plenković o aferi Janaf: "Ne znam odakle cure informacije. Svakako ne cure od onoga tko o tome ne zna ništa"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u riječkom brodogradilištu 3. maj na svečanosti primopredaje broda za kanadske naručitelje. Komentirao je aktualne političke događaje.

Premijer Plenković komentirao je sazivanje sjednice Odbora za nacionalnu sigurnost zbog curenja informacija u aferi Janaf.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

"Nije ovdje bilo nekog curenja informacija kao ranije. Puno ozbiljnije je bilo pucanje mjera u slučaju Rimac ili u slučaju SMS. Ovdje je to bilo jako dobro organizirano od USKOK-a i DORH-a. Ne znam odakle cure informacije. Svakako ne cure od onoga tko o tome ne zna ništa", kazao je premijer. 

Što se tiče izlaska Josipe Rimac iz zatvora u Remetincu, Plenković je rekao da se ničega ne boji. Na pitanje hoće li doći do smjene ministra Ćorića, odgovorio je: "Smjena ministra Ćorića? Prva vijest. To vam je dovoljan odgovor."

Gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić najavio je ostavku na svoju funkciju, dok gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić to ne planira učiniti. Premijer kaže da njihove situacije nisu iste i da im se na teret ne stavlja isto djelo. 

"Situacija je bitno različita. Kad gledate slučaj Barišića i Grgića, to su različita djela i situacija nije ista", kazao je. 

Komentirao je i tvrdnje Sandre Zeljko u aferi dnevnice da mu je sve ispričala u vezi s aferom. "Tada se sve govorilo o dnevnicama u vrijeme Milanovića. Mi smo je pitali sve što se događa. Rekli smo joj da se konzultira s odvjetnicima. Kasnije je ona prestala dolaziti u ured", kazao je Plenković. 

Komentirao je i stanje u Rovinju, s tvornicom duhana i nagađanjima o njihovu odlasku iz Hrvatske. "Kad je BAT preuzeo Tvornicu u Rovinju, obvezali su se da pet godina neće otići iz Hrvatske. Ministar financija vodi s njima razgovore. Naša je želja pronaći rješenje koje će biti najbolje. Mislim da ćemo u razgovorima koje će biti sljedećih dana doći do rješenja koje će omogućiti da BAT ostane neko duže vrijeme. Nadamo se dogovoru koje će njih na duže vrijeme usidriti u Istri", rekao je Plenković.

Brod za kanadskog naručitelja

Inače, uz premijera Plenkovića, na prigodnoj svečanosti primopredaje broda bio je i ministar mora i prometa Oleg Butković.

Radi se o samoiskrcavajućem brodu za rasuti teret, za koji je ugovor potpisan s kanadskom tvrtkom Algoma Central Corporation. Gradnja broda bila je otkazana u listopadu 2018. godine, no početkom rujna prošle godine 3. maj potpisao je novi ugovor s kupcem o njegovu dovršetku, a nedugo nakon toga Vlada je riječkom brodogradilištu dala državno jamstvo za kredit za dovršetak toga broda.

"Ovo najbolje oslikava želju za nastavkom brodogradnje. Odlučili smo stati iza ovakvih projekata, dati državna jamstva, a ponosan sam što su trećemajci ispunili sva naša očekivanja, da je brod dovršen u roku i da je kanadski naručitelj izrazito zadovoljan. Osjećam ponos zbog Rijeke i hrvatskog gospodarstva", kazao je Plenković.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene