Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualne teme

Plenković: ''Priča oko Turudića je apsolvirana. Gnjusna je laž to da sam vršio pritisak na USKOK''

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Nera Simic/Cropix Andrej Plenković u obilasku zgrada u zagrebačkoj obnovi - 1 Andrej Plenković u obilasku zgrada u zagrebačkoj obnovi - 1 Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix Andrej Plenković u obilasku zgrada u zagrebačkoj obnovi - 2 Andrej Plenković u obilasku zgrada u zagrebačkoj obnovi - 2 Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix Andrej Plenković u obilasku zgrada u zagrebačkoj obnovi - 3 Andrej Plenković u obilasku zgrada u zagrebačkoj obnovi - 3 Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix +14 Andrej Plenković u obilasku zgrada u zagrebačkoj obnovi - 4 Galerija 1/19 >>
Sabor je izabrao novog glavnog državnog odvjetnika, ta je priča apsolvirana, poručio je premijer Andrej Plenković i odbacio tvrdnje da je vršio pritisak na USKOK. To je gnjusna laž, poručio je i dodao da je sigurnosna provjera Ivana Turudića važeća.

Gradilište zagrebačkog Učiteljskog fakulteta, zgrada u državnom vlasništvu, gradilište Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice - zgrade su koje se u Zagrebu obnavlja od potresa, a koje je obišao premijer Andrej Plenković.

S Plenkovićem su bili i potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te ministar zdravstva Vili Beroš.

''Ulazimo u najdinamičniju fazu povijesne obnove zdravstvenih ustanova. Kada usporedimo današnji obilazak građevinskih radova u KBC-u Sestre milosrdnice i prethodni prije 10 mjeseci, možemo reći da smo došli do kulminacije obnove jedne od najstarijih, ali i najvećih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj ukupne vrijednosti više do 145,8 milijuna eura, osiguranih iz Fonda solidarnosti, NPOO-a i državnog proračuna. Time obnova velikog dijela bolničkog kompleksa KBC-a Sestre milosrdnice time predstavlja drugo najveće pojedinačno ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu u Hrvatskoj, odmah nakon nedavno otvorenog novog riječkog bolničkog kompleksa Žena i dijete'', istaknuo je Beroš.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Brzi odgovor Bivši predsjednik Mongolije narugao se Putinu te objavio zanimljivu kartu: "Bez brige, mi smo prijateljski i slobodan narod"

Riječ je o važnim projektima, naglasio je Plenković i pohvalio se napretkom obnove.

''Ovo je samo mali primjer koliko je velika i zahtjevna obnova nakon potresa'', dodao je te čestitao svima uključenima u proces obnove. Zahvalio je posebno ministirci kulture i medija Nini Obuljen Koržinek i ustvrdio da je njezin angažman bio ključan za obnovu Zagreba te da je i to važna poruka nekima.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na zagrebačkim Vrbanima Na Vrbanima VIDEO Prometna nesreća u Zagrebu: Jedan automobil završio na boku, a drugi se zabio u stup

''Sabor je izabrao novog glavnog državnog odvjetnika, ta priča je apsolvirana'', kazao je upitan o Ivanu Turudiću nakon što je Državnoodvjetničko vijeće (DOV) reklo da je morao proći sigurnosnu provjeru: ''To ne piše u odgovoru DOV-a, ta stvar je apsolvirana, njegova je sigurnosna provjera važeća. DA je DOV nešto tako mislio, ne bi meni kao predsjedniku Vlade, kada su dostavili kandidature s prijavama, napisali da su kandidature potpune. Ta priča je apsolvirana.''

''To da sam ja vršio pritisak na USKOK je gnjusna laž, još jedna u nizu gnjusnih laži koje Nacional plasira o meni zadnjih osam godina", rekao je Plenković.

Nacional piše da je Željka Mostečak, zamjenica glavnog državnog odvjetnika ovlaštena obavljati dužnost ravnateljice USKOK-a i  predsjednica Državnoodvjetničkog vijeća prekršila zakon kad za Turudića nije tražila novu sigurnosnu provjeru ili dopunu postojeće jer je kao šefica znala da je USKOK planirao optužiti Turudića za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Plenković je, tvrdi Nacional, sve to znao, ali je lagao da je sigurnosna provjera zatražena. Turudića ne bi ni mogao predložiti Saboru da ovaj nije u prijavi dao pismenu suglasnost za sigurnosnu provjeru.

''Pozivam gospođu Mostečak da javno kaže jesam li je ikad sreo, zvao ili radio bilo kakav pritisak”, kazao je i dodao: ''O lažima grubo, s gnjusanjem o onome tko je to objavio.''

Ubrzo se oglasilo Državnoodvjetničko vijeće i u priopćenju demantiralo pisanje Nacionala.

"Turudić je prolazio provjere najstrože 2009., 2014. i 2019. Njegova sigurnosna provjera je važeća. Prema proceduri, Vlada ni ne može tražiti novu provjeru. Ja nikad nisam ni rekao da smo mi tražili novu provjeru. Ja sam rekao da smo mi tražili ono što možemo - rezime važećih provjera od SOA-e. SOA može sama dati nešto novo ako smatraju da treba. Nisu ništa novo dali. Sabor je izabrao novog glavnog državnog odvjetnika. Ta je priča ad acta", opetovao je.

''Ono što piše u rezimeu, piše i u provjeri. Da Turudić nije izabran za glavnog državnog odvjetnika, on bi po redovitoj proceduri prolazio sudačku sigurnosnu provjeru. Najtransparentnija procedura dosad, šest mjeseci prije kraja mandata glavne državne odvjetnice, DOV pregledao kandidature i uputio ih nama. Ako su imali nešto protiv… Mi smo ih stavili na web Vlade, Sabor je održao raspravu, koje u vrijeme Milanovića nije bilo'', kazao je i dodao: ''Je li Milanović tražio provjeru za čelnika Vrhovnog suda? Je li netko tražio? Ne. Kakva crna sigurnosna provjera u to vrijeme?''

Ponovio je da Turudiću nitko nije slao migove da se jave, nego se on sam javio i od četiri kandiata ostavio najbolji dojam na saborski Odbor za pravosuđe i na Vladu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reakcija Liječnici zgroženi najavama da će kontrolirati vlasnike vikendica: "Ni pod kojim uvjetima i cijeni neće biti izdavane navedene potvrde"

O vojnom roku: ''Okolnosti nisu iste kao kada smo ušli u NATO. To više nije dovoljno''

Upitan je li moguć rat na Balkanu, istaknuo je da je već sve rekao: ''Dignimo glavu iz našeg malog dvorišta. Postoji svijet, postoje promijenjene okolnosti, postoji brutalan rata Rusije na Ukrajinu. … Deseci tisuća mrtvih, milijarde ratnih šteta, uništena infrastruktura, EU daje 50 milijardi eura Ukrajini da bi zemlja mogla funkcionirati.''

Što se tiče vojnog roka, Plenković je naglasio da će se o tome voditi javna rasprava, a uvjeren je da će biti onih koji shvaćaju da su se okonosti promijenile: ''Moramo voditi računa o tome da su se okolnosti promijenile.''

"Ponavljam - ova ideja, ne radi se o vojnom roku kakav je nekada bio. Mi govorimo da je mladima nužno u ovim novim okolnostima da steknu neke vještine koje velik broj generacija nije dotaknut. Da, bit će im šok. To nije procjena samo Hrvatske, to radi niz zemalja. Cilj je da jedan broj mladih stekne elementarne vještine. Mi smo tražili da nam se pripreme različiti modeli, podići će se javna rasprava, okolnosti danas nisu iste kao što su bile onda kad smo ušli u NATO", rekao je.

"Moramo shvatiti svi, pa i mladi, da živimo u vremenu nikad kvalitetnijeg života u Hrvatskoj. Mi smo sve svoje strateške nacionalne zadaće riješili'', poručio je Plenković, koji je prije toga kazao: ''Mi imamo takva postignuća da nemamo slabe točke.''

"Ali - su nas ratovi, krize, mjenja se arhitektura svijeta, pa nećemo spavati. Moramo biti odgovorni. Možda nekom mladom kojemu je sve ok nije briga što smo dali sedam paketa umirovljenicima. Pitajte umirovljenike, ribare, poljoprivrednike jesu im potpore bile dobre. Sve ovisi od kuta. Poanta je da Vlada mora brinuti o svima'', kazao je Plenković i rekao da on putuje Hrvatskom i brine o svakom kamenu.

Govoreći o najavljenom prosvjedu oporbe, ponovio je da opozicija stvara fabriciranu krizu: ''To je osam godina narativa koji ih osam godina drži daleko od nas po rejtingu.''

''Mi smo za svaki problem našli rješenje i to je ključne politička razlika između nas i njih, ovih grintavaca koji će iz svega sada pokušati izmišljati temu. Biti toliko nizak da puštaš privatnu koresponedenciju van i misliš - sad će se Vlada i premijer prestraviti i pobjeći. Inače smo poznati po tome da na ucjene odgovaramo tako da idemo kući plakati'', kazao je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene