Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brzi odgovor

Bivši predsjednik Mongolije narugao se Putinu te objavio zanimljivu kartu: "Bez brige, mi smo prijateljski i slobodan narod"

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Bivši predsjednik Mongolije narugao se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nakon što je u nedavnom intervjuu koji je dao kontroverznom američkom novinaru Tuckeru Carlsonu rekao kako "Rusija ima povijesno pravo na Ukrajinu".

Ruski predsjednik Vladimir Putin u spomenutom je intervjuu pokazao i kartu iz 862. godine i ustvrdio da "Ukrajina povijesno pripada Rusiji".

Nakon te izjave ubrzo se oglasio novinar i bivši predsjednik Mongolije Tsakhiagiin Elbegdorj (61). On je na X-u objavio nekadašnju kartu svijeta na kojoj se vidi nekadašnje Mongolsko carstvo koje se protezalo i na dobar dio današnje Rusije.

Pročitajte i ovo Izlet Agencije otkrile detalje Roditelje školaraca ne čekaju dobre vijesti: "Jedna je stvar krajnje nepoštena..."

Uz tu kartu napisao je: "Nakon Putinova govora. Našao sam mongolsku povijesnu kartu. Bez brige, mi smo prijateljski i slobodan narod".

Karte koje je dijelio također su pokazale koliko je Rusija bila mala u 15. stoljeću. Mongolsko carstvo nekada je bilo najveće na svijetu. Njegov teritorij pokrivao je veći dio Euroazije i uključivao današnju Kinu i velik dio Rusije, kao i Ukrajinu, piše Business Insider. 

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na zagrebačkim Vrbanima Na Vrbanima VIDEO Prometna nesreća u Zagrebu: Jedan automobil završio na boku, a drugi se zabio u stup

Danas je Mongolija, između Kine i Rusije, manja zemlja, ali je još uvijek jedna od najvećih svjetskih nacija u smislu ukupnog kopna. 

Mongolska vlada nije podržala rusku invaziju na Ukrajinu, iako je nije izravno osudila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Politička (ne)pismenost Vlada zabrinutost: ''U planu je potez koji će imati katastrofalne posljedice za demokraciju u Hrvatskoj''

Međutim, Elbegdorj je izrazio svoju potporu Ukrajini.

U veljači 2023. napisao je: "Svjetske demokracije moraju se okupiti s još većom odlučnošću kako bi proglasile da se o slobodi ne može pregovarati i kako bi Ukrajini dale oružje potrebno za pobjedu."

Dodao je: "Znam da Putin ne tolerira slobodu. Sjedio sam s njim u više navrata. Prezire razlike i konkurenciju. Boji se slobodne Ukrajine. Kao duboki narcis, nije si mogao priuštiti da vidi uspješnije i prosperitetnije susjede."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene