Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radovi u punom jeku

Glavni inženjer gradilišta o obnovi katedrale: Komentirao skele i otkrio kad bi vjernici mogli na prvu misu nakon potresa

Aktualno Galerija Matea Ćorić Brunović razgovarala je s glavnim inženjerom gradilišta - 3 Matea Ćorić Brunović razgovarala je s glavnim inženjerom gradilišta - 3 Foto: DNEVNIK.hr Matea Ćorić Brunović razgovarala je s glavnim inženjerom gradilišta - 4 Matea Ćorić Brunović razgovarala je s glavnim inženjerom gradilišta - 4 Foto: DNEVNIK.hr Matea Ćorić Brunović razgovarala je s glavnim inženjerom gradilišta - 2 Matea Ćorić Brunović razgovarala je s glavnim inženjerom gradilišta - 2 Foto: DNEVNIK.hr Matea Ćorić Brunović razgovarala je s glavnim inženjerom gradilišta - 1 Matea Ćorić Brunović razgovarala je s glavnim inženjerom gradilišta - 1 Foto: DNEVNIK.hr +6 Ante Mlinar, glavni inženjer gradilišta Galerija 1/11 >>
Radovi na obnovi zagrebačke katedrale u punom su jeku. Ekipa Dnevnika Nove TV popela se na sam vrh i provjerila kakvo je stanje na gradilištu.

Zagrebačka katedrala je u čeličnom ruhu. Omeđena je s 24.820 šipiki.

Ekipa Dnevnika Nove TV na sam vrh skele krenula je teretnim dizalom

"Penjemo se na najvišu točku katedrale 96 metara visine. Vožnja traje 5 minuta. Zadnji put kada smo išli na vrh bili smo u košari.
Mogu reći da je sad u liftu puno, ali puno ugodnije", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

"Košara je korištena dok smo montirali skelu na zvonike sada kako ima skela namontirani su liftovi sa kojom se penju ljudi na tornjeve i skida se kamen koji se razmontirava gore sa tornjeva", kazao je Mario Ravlija, poslovođa na gradilištu.

Na vrhu vijori hrvatska zastava. Ovdje se obavlja najzahtjevniji posao; demontaža tornjeva. Kamen koji je sad na tlu donedavno je bio na 96 metara visine.

"S vrha puca pogled na cijeli Zagreb. Pogled je zaista lijep ali nije ugodno tako da se sigurnije osjećam dok se pridržavam za skelu. Mogu samo zamisliti kako je radnicima koji se svaki dan penju na vrh. 40-ak radnika radi na obnovi zagrebačke ljepotice", javila je reporterka Dnevnika Nove TV s vrha zagrebačke katedrale.

Pročitajte i ovo Policija - 3 Istraga u Vukovaru Lažna dojava o eksplozivnoj napravi u srednjoj školi: Učenici evakuirani, nastave nema ni sutra

Svi radnici moraju imati liječničku potvrdu za visinske radove.

"Drugim manjim dizalom došli smo u samu unutrašnjost katedrale kojom su odzvanjali radovi

Nalazimo se u samom krovu zagrebačke katedrale ovdje su u tijeku radovi na svodu jer svod je uz same tornjeve pretrpio najveća oštećenja. Nakon potresa bio je prepun pukotina ali sanacija je pri samom kraju. Dok traju radovi, katedrala je zatvorena za posjetitelje", javlja Ćorić Brunović.

U njezinoj punoj ljepoti, dugo je nisu vidjeli turisti ni Zagrepčani.
Na taj trenutak morat će ipak pričekati još neko vrijeme.

Kada bi zagrebačka katedrala mogla otvoriti svoja vrata, Matea Ćorić Brunović razgovarala je s glavnim inženjerom gradilišta, Antom Mlinarom.

Skele na zagrebačkoj katedrali doista izgledaju impresivno - čak je pokrenuta i peticija ''Zadržimo skele na zagrebačkoj katedrali'. Što vi kažete na to, pitala je reporterka.

Pročitajte i ovo Staford, ilustracija (Foto: Getty Images) doznaje Dnevnik Nove TV Ne ide u istražni zatvor: Vlasnik staforda koji je usmrtio 82-godišnju ženu branit će se sa slobode

"Skele na katedrali doista izgledaju impresivno, ali one nisu tu složene zbog estetike, a nama kao građevinarima je uvijek na gradilištu najdraže kad se skele demontiraju, tj, kad su radovili završili", kaže Mlinar te ističe kako je skela sigurna.

"Na sigurnosti katedrale se radi dosad je uklonjeno preko 3000 kameniih blokova koji su prijetili urušavanju i sanirana je većina svodova", kaže glavni inženjer.

Što je s tim kamenom, je li problem naći izvorni kamen s kojim je građena zagrebačka katedrala, zanimalo je reporterku.

"Zagrebačka katedrala je rađena od bizeka, ali međutim svi radovi kroz protkela desetljeća su vršena od traventina koji je kvalitentniji, a i trenutno dostupan kamen. Taj kamen uvozimo iz Italije", pojasnio je Mlinar.

Ćorić Brunović je zanimalo i što je s odlomljenim dijelovima gdje se čuvaju?

"Odlomljeni dijelovi se s liftom, koji ste vidjeli, spuštaju u prizemlje pažljivo se razgrađuju, i 3D skeniraju to je potrebno da se izradi podloga za budući kamen", kaže Mlinar.

Pročitajte i ovo Policijska potraga u Splitu - 5 Opasni nasilnik Još se traga za bjeguncem koji bi mogao biti i naoružan: "Ako ga uočite, ne prilazite mu, nego odmah obavijestite policiju"

Što nas sad čeka od radova i što će biti najzahtjevnije, pitala je još reporterka Dnevnika Nove TV.

"Pri samom kraju su radovi na sanaciji svodova. Pri samom kraju su radovi na demontaži tornjeva. Dosad smo demonitirali 20-ak metara i ostalo je još nekih 4, 5 koje bi trebali uskoro biti gotovi", kaže Mlinar.

Kada uskoro? Kada možemo očekivati da bi katedrala mogla otvoriti svoja vrata, pitala je reporterka.

"Za nekakav određen broj vjernika mogla bi se otvoriti u neko dogledno vrijeme. Ona bi relativno brzo trebala biti statički sigurna, da se unutra može koristiti. Međutim sama rekonstrukcija, kompletna katedrala je, nažalost jedan višegodišnji posao, a koliko će točno trajati to je vrlo, vrlo teško", rekao je Mlinar i dodao kako bi na misu u katedralu mogli već krajem ove ili početkom iduće godine, ako sve bude po planu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene