Premijer Andrej Plenković primio izaslanstvo Kongresa SAD-a
Premijer Andrej Plenković primio izaslanstvo Kongresa SAD-a Foto: Jurica Galoic/Pixsell

Hrvatski premijer Andrej Plenković složio se u srijedu s američkim Kongresnim izaslanstvom o daljnjem jačanju obrambene suradnje Hrvatske i SAD-a, dviju partnerskih država koje su naglasile važnost osude ruske agresije na Ukrajinu kojoj će nastaviti pružati potporu, priopćeno je iz Vlade.


Plenković je izrazio zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima te ostvarenim strateškim savezništvom sa SAD-om. Naglasio je da je Hrvatska pouzdana saveznica unutar NATO-a koja pridonosi globalnoj sigurnosti i miru.

"Sugovornici su se složili i o daljnjem jačanju obrambene suradnje Hrvatske i SAD-a. Cijenimo podršku i potporu nizu projekata od strane SAD-a koje doprinose daljnjem razvoju Oružanih snaga RH i jačanju naših savezničkih odnosa", stoji u priopćenju.

Kongresno izaslanstvo kojemu je na čelu Adam Smith, predsjednik Odbora za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, u posjetu je ključnim NATO saveznicima u južnoj Europi i na Mediteranu te će uz Hrvatsku posjetiti i Španjolsku, Grčku i Portugal.

Uprava INA-e Teško će doći do onoga što Vlada želi, oporba poručila: "Sve je ostalo isto, MOL i Mađarska sviraju, a Plenković pleše"

Branko Bačić HDZ želi spriječiti saslušanje o Ini u Saboru? Bačić: ''Neki bi htjeli skupljati jeftine političke poene''

"Hrvatska i SAD naglašavaju važnost osude ruske agresije na Ukrajinu te su razmijenjena mišljenja o sigurnosnim i drugim posljedicama rata. Kao saveznice koje dijele privrženost međunarodnom pravu, dvije države nastavit će pružati potporu Ukrajini", naglašava se.

Plenković se osvrnuo na ulazak Hrvatske u američki Program izuzeća od viza i Global Entry program, kao i skorašnje potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Time se dodatno jačaju mogućnosti suradnje, olakšavaju putovanja hrvatskih državljana u SAD te otklanjaju prepreke daljnjim obostranim investicijama.

Razmijenjena su mišljenja i o stanju na zapadnom Balkanu. Plenković je zahvalio SAD-u na razumijevanju i potpori naporima koje Hrvatska ulaže za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i europski put te boljitak čitave BiH.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo skorim hrvatskim domaćinstvom ministarskog sastanka P-TECC (Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju).

Hrvatska vodi uspješne razgovore sa SAD-om i o pitanjima nastavka jačanja svojih energetskih kapaciteta u novim geopolitičkim uvjetima, dodaje se.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju