Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualne teme

Plenković objasnio zašto država plaća povratak Boysa iz Grčke

Na Mirogoju obilježena godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana
Na Mirogoju obilježena godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Ranko Suvar/Cropix
Aktualno Galerija Na Mirogoju obilježena godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Na Mirogoju obilježena godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Foto: Ranko Suvar/Cropix Na Mirogoju obilježena godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Na Mirogoju obilježena godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Foto: Ranko Suvar/Cropix Na Mirogoju obilježena godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Na Mirogoju obilježena godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Foto: Ranko Suvar/Cropix Na Mirogoju obilježena godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Na Mirogoju obilježena godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Foto: Ranko Suvar/Cropix +1 Na Mirogoju obilježena godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Galerija 1/6 >>
Izaslanstvo HDZ-a na zagrebačkom Mirogoju je obilježilo 24. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tom prilikom premijer Andrej Plenković je odgovarao na aktualna pitanja.

U povodu 24. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković položio je vijenac na njegovom grobu na Mirogoju, naglasio je Tuđmanov golem doprinos u ostvarenju sna hrvatskog naroda te mu je zahvalio na svemu što je učinio.

Tom prilikom odgovarao je na aktualna pitanja. Upitan je zašto će jamčevine, avionske karte i sve popratne troškove uhićenih Boysa financirati hrvatska država

Premijer je rekao kako je veleposlanstvo RH u Ateni dobilo naputak da pokrije cijeli paket troškova za njihov povratak ako nemaju sredstava, a dodao je i kako se oni u Hrvatsku vraćaju pojedinačno.

"Pitanje je imaju li oni dokumente, sredstva, događa se proces bez presedana. I grčki sudovi i tužiteljstvo i zatovrski sustav rade vikendom. To se još nije dogodilo. Donijeli su odluku da se napravi izvanredni korak i da ih se što prije pusti. U tim okolnostima i naše veleposlanstvo radi non stop.

Dosad je njih nešto manje od 20 došlo u veleposlanstvo, neki su tražili putni list, neki sredstva za povratak u Hrvatsku, nitko još nije tražio novac za jamčevinu, ali veleposlanstvo je dobilo naputke da im to pokrije, a kasnije će se to rješavati. To je uobičajena procedura kada veleposlanstva i konzulati pomažu građanima", rekao je premijer.

Pročitajte i ovo Sezona skijanja - 5 Skijaška sezona Hrvati će morati dublje zagrabiti u džep: Skijanje je sve skuplje, provjerite kakve vas cijene čekaju

Na pitanje hoće li oni morati vratiti taj novac Plenković je rekao kako će to veleposlanstvo rješavati.

A hoće li se oni svi zajedno vratiti i hoće li biti organiziranog prijevoza, premijer je rekao kako većina od onih koji su pušteni u petak, u subotu samo je njih troje, četvero bilo u Ateni.

"Oni su u različitom dijelovima Grčke i različitim zatvorima. U dogovoru veleposlanstva i grčke policije velika većina njih je prepraćena od strane grčke policije u Atenu, što je dobro za njih i njihovu sigurnost i danas svatko u individualnom aranžmanu dolazi nazad", pojasnio je premijer. 

Šezdesetak Bradleya osposobiti za funkcioniranje

Novinare je zanimalo i kada će hrvatska vojska moći koristiti oklopna vozila Bradley, koje je Hrvatska nabavila od SAD-a te se transportiraju na modernizaciju u tvornicu Đuro Đaković u Slavonski Brod.

"Ideja je da se od 89 Bradleya njih više od 60 osposobi za funkcioniranje, dio će služiti kao bazen za rezervne dijelove za one koji će biti operativni. Đuro Đaković ima zadaću da taj proces sustavno i sukcesivno radi. Trebat će neko vrijeme i biti će u sljedećim godinama spremni na raspolaganju jačanju sposobnosti hrvatske kopnene vojske", rekao je.

Plenković: Tuđmanov golem doprinos u ostvarenju sna hrvatskog naroda

"Položili smo vijenac i zapalili svijeće čovjeku koji je u prijelomnim trenutcima za svijet, Europu i Hrvatsku prepoznao trenutak i bio predvodnik ključnih procesa u kontekstu demokratskih procesa na području srednje i istočne Europe. Osnovao je HDZ i dobio veliko plebiscitarno povjerenje hrvatskog naroda na prvim demokratskim izborima 1990. godine i potom predvodio Hrvatsku u posebnim, jedinstvenim i neponovljivim 90-tima", izjavio je Plenković.

Pročitajte i ovo Ilustracija UŽAS U RIJECI Našli ih bez svijesti: Žena umrla nakon trovanja u stanu, muškarac teško ozlijeđen i prebačen u bolnicu

Naglasio je Tuđmanov golem doprinos u ostvarenju sna hrvatskog naroda o svojoj državi, slobodi, međunarodnom priznanju, oslobađanju okupiranih područja, članstvu u UN-u, Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, Vijeću Europe, kao i zacrtanom planu izgradnje institucija, europeizacije zemlje i uspostavljanju slobodnog tržišta.

"Danas, s vremenskim odmakom, možemo biti svjesni i zahvalni zbog uloge predsjednika Tuđmana u stvaranju suvremene hrvatske države i svemu što je postavilo temelj ovoga što danas, kao svojevrsni nasljednici i političari s povjerenjem hrvatskog naroda činimo za dobrobit hrvatske države i hrvatskog naroda u uvjetima brojnih kriza ali i okolnostima u sustavnog ostvarivanja strateških nacionalnih ciljeva. Zato mu još jednom hvala za sve što je učinio za hrvatsku domovinu", naglasio je premijer.

Upitan o današnjem prosvjedu mještana Resnika zbog gradnje Centra za gospodarenje otpadom uzvratio je kako to razumije.

"Razumijem to. Još nisam vidio ni jednu gradsku četvrt gdje ljudi vape da odlagalište otpada bude baš kod njih", rekao je premijer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene