Obavijesti Pretražite Navigacija
NA NUKLEARNI POGON

Ima li novih informacija oko pada drona? Plenković i njegov posebni savjetnik na francuskom nosaču aviona

Premijer Andrej Plenković obići će u utorak francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle, a tijekom utorka i srijede provodit će se zajedničko letenje i uvježbavanje hrvatskih pilota 191. Eskadrile lovačkih zrakoplova i francuskih pilota zrakoplova Rafale s tog nosača.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u obilasku francuskog nosača zrakoplova "Charles de Gaulle" bit će i ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj i posebni savjetnik predsjednika Vlade za poslove obrane Damir Krstičević.

U utorak i srijedu, 15. i 16. ožujka u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna provodit će se zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. Eskadrile lovačkih zrakoplova i francuskih pilota zrakoplova Rafale s nosača zrakoplova "Charles de Gaulle".

Letovi će se provoditi u skladu s najavljenim planovima u odobrenim zonama, a u sklopu kojih su planirani i formacijski preleti gradova sjevernog Jadrana

U aktivnostima koje se provode u cilju uvježbavanja nadzora i zaštite zračnog prostora i zadaća odvraćanja, sudjelovat će i bojna Zračnog motrenja i navođenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tijekom provedbe navedenih aktivnosti očekuje se pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova pa MORH moli za razumijevanje. 

Naime, mnogi su građani ovih dana posebno uznemireni s obzirom na rat u Ukrajini, a i činjenicu da je prije pet dana usred Zagreba pala letjelica. Plenković je potvrdio da je na bespilotnoj letjelici bio eksploziv, neka vrsta bombe i da se daljnjom istragom želi utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj te je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković OBJAVIO NA TWITTERU Državni tajnik SAD-a nazvao Plenkovića: ''Izrazio je zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu"

Francuska pomaže Hrvatskoj u kontroli neba

Plenković je dan ranije rekao da je Francuska iskazala spremnost da Hrvatskoj pomogne u kontroli hrvatskoga zračnog prostora i da je njihov avion za rano upozoravanje i kontrolu već nadletio hrvatski zračni prostor.

Najavio je i da se razgovara sa SAD-om kako nam oni mogu pomoći.

Istaknuo je da je već u petak u Parizu razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom te da je tjekom razogovora iskazana spremnost da nam francuski avioni pomognu u kontroli hrvatskog zračnog prostora.

Nakon toga je avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i kontrolu zračnog prostora nadletio hrvatsko nebo 12. ožujka, a to će učiniti i tijekom srijede.

Francuska je jedina zemlja osim Sjedinjenih Država koja u sastavu svoje ratne mornarice ima nosač zrakoplova na nuklearni pogon - nosač Charles de Gaulle.

Pročitajte i ovo Letjelica - 2 Manjak školovanog kadra U kojoj je fazi prikupljanje podataka s letjelice koja je pala kod Jaruna? "To moraju biti istražitelji koji su posebno obučeni za takve stvari"

On je u operativnu službu ušao 2001. a s njegove palube polijeću borbeni zrakoplovi Dassault Rafale M i zrakoplovi za radarski nadzor i elektronsko izvđanje E-2C Hawkeye. Uz avione, tu su i helikopteri AS365F Dauphin, EC725 Caracal i AS532 Cougar.

Od stupanja u operativnu službu zrakoplovi francuskog nosača sudjelovali su u nizu međunarodnih vježbi borbenih operacija u Mediteranu i Tihom oceanu.

Tako su 2001. u operaciji Enduring Freedom iz Indijskog oceana bili potpora akcijama protiv Talibana u Afganistanu, 2011. provodili su nadzor zabrane leta iznad Libije, 2015-2019. godine djelovali su iz Perzijskog zaljeva i Sredozemnog mora u nekoliko navrata protiv militanata Islamske države na području Iraka i Sirije.

Ministarstvo obrane RH objavilo je kako se godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje tijekom ožujka provode bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom u kojima će sudjelovati snage HRZ i snage s francuskog nosača zrakoplova "Charles de Gaulle".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene