Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOLEKTIVNA OBRANA

Članstvo u NATO-u plaćamo milijune kuna, ali što točno imamo od njega? "Hrvatska je potpisala sporazum s Mađarskom upravo u slučaju ovakvih događaja"

Što točno Hrvatska ima od članstva u NATO savezu? Zbog pada drona u Zagrebu i nereagiranja mađarskih zračnih snaga to je pitanje postavljeno mnogo puta ovih dana. Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić donosi kratak pregled obveza prema NATO-u, odnosno koristi od članstva.

Hrvatska članstvo u NATO savezu plaća izravno kroz članarinu, odnosno neizravno kroz ulaganje u obranu i sudjelovanje u vojnim misijama.

Članarina se plaća kroz Ministarstvo obrane - oko 24,7 milijuna kuna, te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova - oko 6,4 milijuna, ukupno dakle malo više od 31 milijun kuna. Iznos varira od godine do godine jer se članarina izračunava kao postotak BDP-a.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Na sličan način prati se još jedna stavka ključna za NATO savez, a to je ulaganje u vlastitu obranu. Cilj za sve države članice NATO saveza - koji mnoge ne ispunjavaju - jest da godišnje 2 posto vrijednosti svog BDP-a ulažu u obranu, od čega bar 20 posto mora ići u ulaganja u vojnu opremu.

Hrvatska je donedavno bila među najgorim državama članicama, 2020. godine je izdvajala 1,8 % BDP-a odnosno 4,7 milijardi kuna za obranu, od čega je samo desetak posto išlo za vojnu opremu. No zbog odluke o nabavci vojnih aviona 2021. izgleda bitno bolje: ulaganje u obranu skače na 2,79 % BDP-a odnosno 7,2 milijardi, od čega 43,5 % za vojnu opremu. No kao što vidimo, čak ni ta ulaganja ne rješavaju pitanja protzuzračne obrane.

Obaveza Hrvatske kao članice je i sudjelovanje u NATOvim vojnim misijama, pa je tako od 2000. do 2020. ukupno oko 6700 hrvatskih vojnika i vojnikinja sudjelovalo u NATO-ovim operacijama, najveći broj njih u Afganistanu: čak 5500. No što Hrvatska dobiva zauzvrat?

Prvo i najvažnije: Hrvatska je obuhvaćena takozvanom kolektivnom obranom. Jer napad na jednu članicu napad je na sve članice NATO saveza - tako glasi famozni članak peti sjeveroatlantske povelje - iz čega proizlazi stabilnost i sigurnost članica saveza.

Vojske država članica mogu se obrazovati i usavršavati na zapadnim vojnim učilištima, upoznavati vojnu tehnologiju, a tu je i iznimno važna obavještajna suradnja i razmjenjivanje ključnih sigurnosnim informacija. Konačno, suradnja u području vojne i obavještajne industrije ima pozitivne posljedice i po gospodarstvo.

Balistički kišobran 

No da ni u NATO savezu nije sve savršeno pokazuju upravo posljednji dani: ulaskom u NATO Hrvatska je dospjela i pod njegov balistički kišobran - obećala je štititi svoj zračni prostor kako ratnim zrakoplovstvom, tako i dijeliti radarsku sliku. No to je dužnost i susjednih država članica, poput Mađarske, koja je morala upozoriti Hrvatsku.

Paradoksalno, Hrvatska je 2019. godine potpisala sporazum s Mađarskom o zajedničkom djelovanju upravo u slučaju ovakvih događaja, prema kojem mađarski avioni mogu ući u hrvatski zračni prostor, i obratno. Zašto Mađarska to nije napravila, pitanje je ne samo za Mađarsku i Hrvatsku, nego i za kompletan NATO savez.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene