Obavijesti Video Pretražite Navigacija
96. dan rata

U Luhansku ubijen odlikovani francuski novinar: "Šrapnel ga je pogodio u vrat…" Rusi ušli u važan ukrajinski grad na istoku

U tijeku je 96. dan rata u Ukrajini. Ukrajina je zbog teškog bombardiranja u istočnim regijama pozvala zapad da joj pošalje dalekometnije oružje kako bi okrenula tijek rata. Veleposlanici država članica EU-a nisu ni u nedjelju uspjelI postići suglasnost oko šestog paketa sankcija protiv Rusije, novi sastanak predviđen je u ponedjeljak ujutro prije početka posebnog samita o Ukrajini.

 

  • Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, rekao je da je "oslobođenje" Donbasa "bezuvjetni prioritet" za Moskvu
  • Ruska vojska danas je snažno granatirala Sumsku i Černihivsku oblast, navode ukrajinske vlasti na Twitteru.
  • Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je otpustio šefa službe državne sigurnosti u Harkivu jer nije radio na obrani grada.
  • Ruske snage su dospjele do predgrađa Sjeverodonjecka u Luhansku
  • Veleposlanici država članica EU-a nisu ni u nedjelju uspjelI postići suglasnost oko šestog paketa sankcija protiv Rusije
  • Poljska je Ukrajini dala 18 AHS Krab samohodnih haubica

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:08 Ruska vojska se uspjela probiti u Sjeverodonjeck iz dva smjera, potvrdio je vođa okružne administracije Roman Vlasenko.

"Neprijatelj se uspio probiti iz dva smjera, iz Novoajdara i Starobilska. Kontroliraju prostor od oko 100 metara. Nisu mogli puno dublje napredovati, naši dečki drže liniju", rekao je.

Ukrajinsko ministarstvo obrane javlja kako se ruske snage odmaraju i regrupiraju kako bi mogli nastaviti svoj napad na Sjeverodonjeck, u nastojanjima da će ga uspjeti okružiti.

14:46 Ubijen je francuski novinar pokrajini Luhansk u istočnoj Ukrajini, objavio je guverner te regije Sergij Hajdaj.

Rekao je da je novinar ubijen za vrijeme evakuacije iz regije, koja posljednjih dana prima tešku paljbu ruske vojske. "Danas je naše oklopno vozilo trebalo pokupiti 10 ljudi, kada je neprijatelj otvorio paljbu", rekao je.

"Šrapnel od granata je probio oklop vozila i zadao smrtonosnu ranu u vrat odlikovanom francuskom novinaru koji je snimao reportažu o evakuaciji iz regije", dodao je. 

14:26 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da bi Ukrajina uskoro trebala dobiti dugo očekivane višecijevne bacače raketa (C-ove), čiji je domet veći od sto kilometara.

Ostvari li se to, radit će se o dosad najmoćnijem oružju koje je Ukrajina dobila od Zapada.

14:18 Estonski premijer Kaja Kallas objavio je kako se zemlje članice Europske unije neće dogovoriti o novom paketu sankcija protiv Rusije na današnjem summitu. "Mislim da se nećemo uspjeti danas dogovoriti", rekao je nekoliko sati prije početka sastanka.

Europski diplomati trude se dogovoriti novi paket sankcija protiv Rusije, prije početka dvodnevnog summita koji počinje danas popodne.

S druge strane, njemački kancelar Olaf Scholz uvjeren je da će vođe zemalja članica EU uspjeti dogovoriti novi paket sankcija. "Sve što sam do sad čuo zvuči kao da ćemo uspjeti postići konsenzus. Prije ili kasnije, uspjet ćemo", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oglasio se kremlj Putin kaže da je spreman riješiti globalnu prehrambenu krizu, uz jedan uvjet

13:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je svoje trupe na prvoj crti obrane u sjeveroistočnoj regiji Harkiv. Ovo je prvi put da se službeno pojavio izvan Kijeva od početka ruske invazije.

Za vrijeme posjeta regiji dijelo je odlikovanja i medalje vojnicima

13:40 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je kako Vladimir Putin ne pokazuje nikakve znakove zdravstvenih problema.

"Znate, predsjednik se svakodnevno pojavljuje u javnosti. Možete ga vidjeti na televiziji. Možete čitati i slušati njegove govore. Ne mislim da itko normalan može u njemu vidjeti znakove bolesti ili propadajućeg zdravstvenog stanja", rekao je u intervjuu za francuski kanal TF1

12:57 Ruske su snage dospjele do predgrađa Sjeverodonjecka, rekao je guverner regije Luhansk Sergij Hajdaj, opisujući žestoke borbe u ruševinama grada koji je postao fokusom ruske ofenzive.

Rekao je da je ruska vojska napredovala i uspjela ući u jugoistočne i sjeveroistočne dijelove predgrađa grada na istoku Ukrajine. 

12:22 Bivšem ukrajinskom predsjedniku i optuženiku za izdaju Petru Porošenku dopušteno je da napusti zemlju na graničnom prijelazu s Poljskom, javljaju lokalni mediji.

Njega se povezuje sa financiranjem proruskih separatista na jugu zemlje, putem ilegalne prodaje ugljena između 2014. i 2015, godine. Poriče bilo kakve protuzakonite radnje.

11:57 "Potpora NATO saveza Ukrajini je neslomljiva i ruski predsjednik neće postići ciljeve u zemlji na koju je izvršio invaziju", rekao je španjolski premijer Pedro Sanchez.

"Odlučna potpora Ukrajini jedini je način da Europa i svijet kojeg smo izgradili imaju sigurnu budućnost", rekao je na obilježavanju 40. obljetnice španjolskog članstva u NATO-u.

11:53 Najmanje tri osobe ranjene su u bombaškom napadu u gradu Melitopolju na jugu Ukrajine, tvrde ruski izvori.

Bomba postavljena ispod parkiranog vozila eksplodirala je na Trgu pobjede gdje se nalazi upravna zgrada koju su okupirali Rusi, navodi se u izvješćima. Eksplozivna naprava ranila je dobrovoljce koji su istovarivali ruske zalihe pomoći stanovništvu, javljaju ruski mediji.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić DOČEKAO POZIV Vučić razgovarao s Putinom, pohvalio se dogovorom oko opskrbe plinom

11:30 Kremlj je izjavio da su napadi na civilnu infrastrukturu u područjima koje kontrolira ruska vojska "apsurdni".

Dodali su da je ruska vojska uspjela pogoditi brodogradilište na jugu Ukrajine. Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov izjavio je da je artiljerski napad na brodogradilište u luci Mjkolaiv uspio uništititi ukrajinska oklopna vozila parkirana u blizini.

10:07 Ruski vojnici napreduju prema gradu Sjeverodonjecku, rekao je guverner regije Luhansk Sergij Hajdaj u ponedjeljak.

Sjeverodonjeck, najveći grad koji Kijev još uvijek dijelom kontrolira u regiji Luhansk u Donbasu, žarište je ruskih napada na istoku Ukrajine. "Nažalost, imamo razočaravajuće vijesti, neprijatelj napreduje u gradu", rekao je Hajdaj za nacionalnu televiziju.

Naveo je da je susjedni grad Lisičansk još uvijek pod ukrajinskom kontrolom, dok je glavna cesta prema tim gradovima granatirana, ali nije blokirana. Rusija nastoji učvrstiti svoj nadzor nad Donbasom, čiji su veliki dijelovi već pod kontrolom proruskih separatista.

Za razliku od prijašnjih faza rata koje Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju Ukrajine i oslobađanje od nacionalista koji prijete govornicima ruskog jezika, Rusija je svoju vatrenu moć koncentrirala na malo područje.

"Oni stalno koriste istu taktiku. Granatiraju nekoliko sati - tri, četiri, pet sati zaredom, a zatim napadaju. Zatim slijedi granatiranje i novi napad, i tako dok se negdje ne probiju", rekao je Hajdaj.

10:00 Ukrajinski pobjednici Eurovizije, Kalush Orchestra, prikupili su 900.000 dolara za vojsku te zemlje prodajom svog trofeja na aukciji.

Novac će se koristiti za kupnju sustava drona PD-2 za ukrajinske oružane snage, koji uključuje tri zrakoplova i zemaljsku kontrolnu stanicu.

9:58 Čelnik Melitopolja kojeg su imenovali Rusi kaže da je u ponedjeljak ujutro u gradu na jugoistoku zemlje došlo do snažne eksplozije.

Oblaci crnog dima vidljivi su u centru grada, napisao je Vladimir Rogov na Telegram. Eksplozija je potresla zidove i prozore zgrada na nekoliko ulica, dodao je.

9:45 Zbog nestanka struje u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck 115 rudara je ostalo pod zemljom, rekao je regionalni guverner.

Oko 112 je zarobljeno u rudniku Tsentralnaja, a troje u rudniku Toretskaja. Regionalni guverner Pavlo Kirilenko rekao je da je u tijeku spašavanje rudara. Dodao je da su četvrti Bakhmut i Kramatorsk bez struje usred žestokih borbi.

9:22 Članice Europske unije trebale bi tijekom razgovora između dužnosnika postići sporazum o novom paketu sankcija protiv Rusije, uključujući i ograničenja na uvoz ruske nafte, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna vojna situacija zamršena Lavrov ponovio da je oslobođenje Donbasa "bezuvjetni prioritet" Rusije, ali i uputio poruku za stanovnike ostalih teritorija u Ukrajini

"Trebamo jednoglasno odlučiti. Bilo je teških pregovora jučer poslijepodne kao i ovog jutra. Mislim da ćemo ovog poslijepodneva moći ponuditi sporazum čelnicima država članica", rekao je Visoki predstavnik Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Borrell za radijsku mrežu France Info.

Vlade zemalja članica EU-a nisu uspjele u nedjelju postići sporazum o embargu na rusku naftu, koji nastoje postići do početka samita EU-a u ponedjeljak poslijepodne.

Na pitanje bi li plan da se zabrani uvoz ruske nafte mogao propasti zbog protivljenja Mađarske i drugih istočnoeuropskih zemalja, Borrell je odgovorio: "Ne, ne mislim tako ... na kraju će biti sporazuma".

Prijedlog, o kojem su države članice raspravljale u nedjelju navečer, do kraja bi godine zabranio rusku naftu koja se u EU uvozi morem, što se ne bi odnosilo na naftu, koja naftovodom Družba opskrbljuje Mađarsku, Slovačku i Češku.

"Uzeli smo u obzir pojedine okolnosti svih (članica Unije)", rekao je Borrell, dodavši da će rješenje na razini EU-a dati trima zemljama, na koje otpada od sedam do osam posto ruske nafte, "više vremena da se prilagode".

Pročitajte i ovo Protubrodski projektili ISPORUKA OD SAVEZNIKA VIDEO Pohvalili se moćnim oružjem: "I ostali brodovi agresora pridružit će se krstarici Moskva na dnu Crnog mora"

8:55 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov gostovao je na francuskoj televiziji TF1 gdje je komentirao glasine o Putinovom zdravlju.

"Predsjednik Putin se svaki dan pojavljuje u javnosti. Možete ga vidjeti na ekranima, čitati njegove govore, slušati njegove govore. Ne mislim da razumni i razboriti ljudi mogu kod predsjednika vidjeti bilo kakve znakove bolesti ili uzimanja lijekova. Neka širenje takvih glasina bude na savjesti onih koji to čine", naveo je.

8:35 Britanci su objavili novo izvješće obavještajnih službi o stanju rata u Ukrajini.

  • Rusija je vjerojatno pretrpjela razorne gubitke među svojim srednjim i nižim časnicima u sukobu. Zapovjednici brigada i bataljuna vjerojatno se razmještaju naprijed u opasnost jer imaju beskompromisnu razinu odgovornosti za učinak svojih postrojbi.
  • Slično, niži časnici morali su voditi najniže taktičke akcije, budući da vojsci nedostaje kadar visoko obučenih i ovlaštenih dočasnika koji tu ulogu obavljaju u zapadnim snagama.
  • Gubitak velikog udjela mlađe generacije profesionalnih časnika vjerojatno će pogoršati njezine sadašnje probleme u modernizaciji pristupa zapovijedanju i kontroli.
  • Neposrednije, bataljunske taktičke skupine (BTG) koje se rekonstituiraju u Ukrajini od preživjelih iz više jedinica vjerojatno će biti manje učinkovite zbog nedostatka mlađih vođa.
  • Uz više vjerodostojnih izvješća o lokaliziranim pobunama među ruskim snagama u Ukrajini, nedostatak iskusnih i vjerodostojnih zapovjednika vodova i satnija vjerojatno će rezultirati daljnjim padom morala i kontinuiranom lošom disciplinom.

Pročitajte i ovo George Soros treba što prije pobijediti putina Zastrašujuća izjava poznatog milijardera i filantropa: "Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi biti početak Trećeg svjetskog rata"

7:10 Čelnici Europske unije sastat će se danas u Bruxellesu u pokušaju da postignu napredak u pogledu embarga na rusku naftu. Dužnosnici se do sada nisu uspjeli dogovoriti, raspravljajući o tome hoće li ublažiti zabranu uvoza ruske nafte kako bi se smirio mađarski čelnik Viktor Orban, koji blokira najnovije sankcije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski će se obratiti njima putem video veze.

7:00 Dužnosnici u istočnoj Ukrajini rekli su da je rusko granatiranje Sjeverodonjecka bilo toliko intenzivno da nije bilo moguće procijeniti žrtve i štetu, jer se Moskva približava najvećem gradu koji još uvijek drži Ukrajina u Donbasu.

"Njih nije briga koliko će života morati platiti za ovo", rekao je Zelenski.

Što se događalo tijekom jučerašnjeg dana pročitajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene