Prvi slučaj majmunskih boginja zabilježen je u Sloveniji. Iako je razina rizika zaraze za opću populaciju niska, epidemiolog Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo za Dnevnik Nove TV raspravlja o mogućim rizicima za Hrvate.


Pojava majmunskih boginja uzburkala je zapadni svijet koji želi učiniti sve da se izbjegne nova pandemija. Nova bolest unijela je strah i u Hrvatskoj, zbog zabilježenih slučajeva u Sloveniji. Imaju li hrvatski građani razloga za zabrinutost? Reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen ovim je povodom razgovarao s Dobricom Rončevićem, epidemiologom Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Epidemiolozi i virolozi kažu da nema razloga za pretjerani strah. Nedavno je zaključeno da se izolacija za oboljele mora produžiti s dva na tri tjedna, a osnova zaštite od zaraze je osnovna i česta higijena. Rončević je objasnio da se ova bolest prenosi intenzivnim kontaktom. "Dakle ili tjelesnim kontaktom ili preko predmeta poput odjeće ili kapljičnim putem u vrlo bliskom odnosu. Da bi se proširila zaraza kapljičnim putem, potrebno je biti u kontaktu licem u lice, na manje od jednog metra udaljenosti", rekao je.

Laboratorij, ilustracija Stanje s majmunskim boginjama sve ozbiljnije: I druga europska zemlja uvodi karantenu  

"Ne moramo se bojati toga da ćemo dobiti ovu bolest, ona je još uvijek iznimno rijetka - zabilježeno je malo više od stotinjak slučajeva. Kada bismo bili u bliskom kontaktu s osobom koja ima znakove onda bi postojao rizik jer ne postoje asimptomatski prijenosnici ove bolesti. Također, moguća je zaraza ako je ostvaren kontakt s osobom koja je bila u kontaktu s nekim od slučajeva koji su već zabilježeni u zdravstvenom sustavu", rekao je Rončević

Dodao je i da cjepivo protiv velikih boginja, koje se masovno koristilo '70-ih godina, štiti protiv ove bolesti. "Cjepivo protiv velikih boginja štiti i protiv ove vrste virusa. Ta zaštita je dugotrajna, ali s godinama slabi. Od težeg bi nas oblika zaštitilo to cjepivo koje se provodilo sedamdesetih, ali moramo biti svjesni da taj imunitet kod mlađih generacija nije stečen cijepljenjem", dodao je Rončević.

Više o majmunskim boginjama, simptomima i načinima liječenja pročitajte >>OVDJE.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju