Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza komunikacije

''Ono što premijer Andrej Plenković ima je puno riječi, a malo konkretnih poruka''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer se posljednjih dana neumorno hvali postignućima, a neugodna pitanja izbjegava.

Svakoga dana po jedna dobra vijest. Od aviona do cesta i bolnica premijer Andrej Plenković se posljednjih dana neumorno hvali postignućima. S druge pak strane, na neka, za Vladu ne tako pozitivna pitanja, sve češće - izbjegava izravan odgovor.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

U srijedu je premijer govorio o modernizaciji bolnica. Potom o energetskoj obnovi. Pa o novoj cesti...

''Premijer Plenković je očito vrlo zainteresiran za to da stvara, da gradi, da održava i zadržava image pozitivne osobe i pozitivnog političara, a što se komunikacije tiče to se naravno najlakše postiže kada donosite dobre vijesti'', objasnila je Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju.

Jedinu lošu vijest, onu o gubitku arbitraže, kaže Kišićek, zapravo je izokrenuo. Jer neugodnu je istinu javnosti priopćio ovako: ''Donijeli smo političku odluku o vraćanju Ine u vlasništvo Republike Hrvatske''.
Tek je nakon te rečenice objasnio neugodne okolnosti i to ograđujući se: ''Dokazni postupak je završio prije početka mandata ove Vlade. Arbitražni sud je odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti.''

''Zapravo izbjegava eksplicitno i konkretno dati izjavu o tome da je Hrvatska izgubila, nego voli svojom rječitošću zapravo to na neki način maskirati i pretvoriti u nešto što i nije toliko negativno'', kaže Kišićek.

A rječitošću, smatra Kišićek premijer često prikriva i nedostatak sadržaja. ''Dakle ono što premijer Plenković ima je puno riječi, a malo konkretnih, eksplicitnih poruka, pamtljivih rečenica i konkretnih odgovora na konkretna pitanja'', dodaje Kišićek.

Velika samokontrola, kaže, Plenkoviću katkada popusti kod pitanja na koja ne želi davati odgovor ili tema koje ne želi otvarati. Poput pitanja o Ladislavu Ilčiću kojeg je Ivo Stier postavio za svojega savjetnika, kada je rekao: ''Dobro, u redu, odgovorio sam vam.''

''Odgovore na neugodna pitanja koja on smatra neugodnima krati, vrlo je kategoričan i zapravo o tome uopće ne želi govoriti'', kaže Kišićek. ''Plenković bi želio da svi gledaju kroz ružičaste naočale, no obojena stakla ne mijenjaju realnost iza njih.''

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene