Bujaju problemi u kutinskoj Petrokemiji. Zbog skupog plina tvrtka godinu dana nije proizvodila, a sad kad je plin pojeftinio opet ne radi. Problem je u procesu ulaska novog vlasnika u tvrtku.

Galerija Sindikati u Petrokemiji - 14 Sindikati u Petrokemiji - 18 Sindikati u Petrokemiji - 16 +1 Sindikati u Petrokemiji - 12

Turska Yildirim grupa preuzela je većinski paket od Ine i PPD-a, ali transakcija nije dovršena. Oko svega se vode razgovori starih i novih vlasnika te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a sindikati su zaprijetili prosvjedima ako se ubrzo ne nađe rješenje.

Predsjednik Sindikata EKN-a Željko Klaus pozvao je premijera Andreja Plenkovića da se što prije postigne dogovor kako bi se pokrenula proizvodnja jer će Petrokemija u suprotnom uskoro nestati s obzirom na to da je radnici svakodnevno napuštaju.

"Njezinim zatvaranjem ubija se grad Kutina, oduzima ogroman posao Hrvatskim željeznicama i šibenskoj luci te ugrožava hrvatska poljoprivreda jer stari vlasnici Petrokemiju više ne žele, a novi je ne mogu preuzeti", rekao je Klaus na konferenciji za medije.

''Razlozi zbog kojih kupoprodajna transakcija još nije odobrena Ini nisu poznati''

Ina je za Dnevnik Nove TV istaknula da je u ''proteklom razdoblju učinila značajan napor u stabilizaciji poslovanja Petrokemije i time otvorila mogućnost za održavanje proizvodnje i pronalazak investitora zainteresiranog za nastavak upravljanja ovom kompanijom''.

Potencijalni novi vlasnik, kažu, obvezao se preuzeti sve obveze iz ugovora o dokapitalizaciji pa tako i preostale obveze ulaganja i ishođenja svih potrebnih dozvola za nastavak proizvodnje u za to predviđenim rokovima.

Sindikati u Petrokemiji - 14 Komu je u interesu da Petrokemija nestane? "Zatvaranjem bi ubili grad, odmah pokrenite proizvodnju"

Kutinska Petrokemija - 2 Petrokemija na rubu propasti? Dnevnik Nove TV doznaje: Sprema se prosvjed

''Također, spreman je potpisati i aneks ugovora kojim potvrđuju da trenutačno ne postoje neispunjene obveze od strane države te se odriču bilo kakvih potraživanja po toj osnovi. Razlozi zbog kojih kupoprodajna transakcija još nije odobrena Ini nisu poznati. INA je spremna u bilo koje vrijeme odazvati se sastanku koji će pridonijeti tome da Petrokemija ima budućnost'', poručili su iz Ine za Dnevnik Nove TV.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju