Novi prosvjed ugostitelja koji upozoravaju na teške uvjete rada tijekom pandemije održan je u Zagrebu. Kafići u glavnom gradu na sat su vremena zatvorili svoja vrata.

Galerija


Nezavisna udruga ugostitelja nastavila je akciju za spas radnih mjesta i očuvanje gospodarstva uzdrmano koronakrizom. Traže obustavu plaćanja PDV-a do 1. ožujka sljedeće godine, smanjenje PDV-a na hranu, uključujući kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića te kredite za likvidnost i investicije.

Vezani članci Pokrenuta platforma preko koje se građani naručuju za cijepljenje Istra od danas u zelenoj zoni EU-a, pokrenuta je i platforma na kojoj se možete prijaviti za cijepljenje Dino Kozlevac Istarski stožer neće otvoriti kladionice i kasina? ''Nikako nam nije sjela odluka...''

U dvije minute do 12 sati na jedan su sat obustavili posluživanje gostima kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije.

Ugostitelji su nedavno jednosatnim prekidom rada upozoravali na probleme zbog pandemije
Ugostitelji su nedavno jednosatnim prekidom rada upozoravali na probleme zbog pandemije Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak rekao je da im je promet pao više od 50 posto. ''Pred nama je sedam krvavih mjeseci'', poručio je Medak i upozorio da bi čak 30.000 radnika moglo ostati bez posla. Kaže da su uspostavili dijalog sa Stožerom i da se sastaju svakodnevno. Mirnim prosvjedom, kaže, žele apelirati na Vladu da ne bude samo pasivni promatrač. Naveo je i da ne mogu ispoštovati sve mjere jer nemaju novca. Podržao je prosvjed i zahtjeve koje su na Markovu trgu iznijeli frizeri. Zaključio je da ih, ako se ne riješe stvari, čeka agonija.

U Zagrebu je bilo zatvoreno oko 2500 objekata. ''Nećemo izlaziti na ulice, želimo mirnim putem doći do rješenja'', rekao je i najavio daljnje aktivnosti. U planu im je akciju organizirati u cijeloj Hrvatskoj.

''Gospodo u Vladi, pustite nas da prodišemo. Dovraga, smanjite te poreze i namete nebulozne, to više ne možemo pratiti. Smanjite PDV, tako ćete i vi više profitirati'', rekao je Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika.