Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sve popularnije

Treba li prati jagode sodom bikarbonom? Stručnjakinja otkriva je li riječ samo o pomodnom trendu

Aktualno Galerija Dubravka Marija Kreković Dubravka Marija Kreković Foto: DNEVNIK.hr Jagode - 1 Jagode - 1 Foto: DNEVNIK.hr Jagode - 2 Jagode - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jagode - 3 Jagode - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jagode - 4 Galerija 1/5 >>
Prije konzumacije operite ih sodom bikarbonom - tako manje-više svaki prodavač na tržnicama savjetuje kupce jagoda. Reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak doznaje kako je voće i povrće tretirano prije berbe i prodaje, a Domagoj Mikić razgovara s Dubravkom Marijom Kreković o HZJZ-ovoj kontroli voća i povrća.

Na zagrebačkom Dolcu jagode su bile - najtraženija roba! "Koji put u supermarketu, ali nisu dobre, na placu su najbolje", kazala je Vida.

Osim u vodi, neki zbog bojazni od ostataka pesticida - jagode peru sodom bikarbonom.

"Ne znam kako bi izgledalo da se jagode peru u soda bikarboni, znate kako ona grize", rekla je Vida, a Ivica dodao da to pomaže ako je jagoda špricana, ali njegove to nisu pa se ne moraju prati ni vodom.

"Gospodin tvrdi da domaće prave jagode ne treba prati ni sodom bikarbonom, ni sa soli ni običnom vodom. Preživjet ćemo valjda", kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak. Stručnjaci tvrde da jagode već dugi niz godina nemaju znatno pojačan rizik.

Pročitajte i ovo Jagode - 2 cijene najma Poskupio im je štandove, pa i cijena jagoda ide gore: "Da sam znao, ne bih ni sadio, što da sad napravim?

"Prema broju analiziranih uzoraka, zaista nije bilo nekih većih problema. Utvrđeno je i u 2021. i u 2022. da je bio po jedan nesukladan uzorak, utvrđeni su ostaci veći od dopuštenih, ali procjenom rizika utvrđeno je također da ti proizvodi nemaju rizik za zdravlje potrošača", rekla je Iva Pavlinić Prokurica iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

No što u slučaju da se i pojede pretretirana voćka?

"Tu vrlo rijetko možemo očekivati da će doći do akutnoga trovanja, do pojave nekih simptoma trovanja. Često govorimo o nekim kumulirajućim učincima do kojih bi eventualno moglo doći u slučaju dugotrajnoga uzimanja", objasnio je Aleksandar Mešić s Odsjeka za fitomedicinu Agronomskog fakulteta.

Mešić dodaje da problemi nastaju kad se uzgajivači ne pridržavaju propisa: "To znači da koriste ili prekomjernu dozu ili ne poštuju karencu, odnosno period koji mora proći od posljednjega tretiranja do berbe."

Pavlinić Prokurica kazala je da bi proizvodi na tržnicama uglavnom trebali biti registrirani i time oni podliježu zakonodavstvu: "Znači, prođu edukaciju o uporabi pesticida, da su dužni kupovati pesticide u skladu s onim što tretiraju."

I u skladu sa svim odobrenim i dopuštenim na području Europske unije.

Kontrola voća i povrća

Hrvatski zavod za javno zdravstvo gotovo svakodnevno kontrolira voće i povrće. U laboratoriju se provode brojne analize zdravstvene ispravnosti hrane. Analitičari Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uzrokuju hranu koju svakodnevno konzumiramo.

Što se nalazi u hrani i što pronalaze stručnjaci, objasnila je gošća reportera Dnevnika Nove TV Domagoja Mikića Dubravka Marija Kreković s Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane.

Kreković je komentirala pranje jagoda u sodi bikarboni: "Nema nikakvog smisla. Znanstvena istraživanja nisu pokazala da bi to smanjilo količinu pesticida u jagodama", rekla je i dodala da se u ovom slučaju radi o pomodnoj reakciji.

Pročitajte i ovo Jagode, ilustracija - 6 Sezonska poslastica Uvozne ili (lažne) domaće jagode? Reporterka Dnevnika Nove TV provjerila je s proizvođačima što je istina

U usporedbi domaćih i uvoznih jagoda, kazala je da zasad nisu imali nesukladnih proizvoda u količini pesticida i neispravnosti, ali je naglasila: "Očekivano je, kada dobijemo uvozni proizvod na analizu, da on može biti pod jačim opterećenjem pesticida jer se on mora tretirati nekim sredstvom za skladištenje - s obzirom na to da treba doći iz neke druge države."

Što se tiče hrvatskih proizvoda, oni su ujutro ubrani, a popodne kod potrošača, pa to nije slučaj kod domaće proizvodnje.

Na pitanje reportera Domagoja Mikića koji je postupak ako hrana nije zdravstveno ispravna, Kreković odgovara: "Imamo dva slučaja. Jedno je kad fizička osoba ili subjekt u poslovanju hranom donese uzorak – mi ga obavještavamo da je uzorak nesukladan, a ta osoba prema pravilima mora proizvod maknuti s tržišta."

Drugi je slučaj kada je uzorak dobiven od inspekcije: "U slučaju da je uzorak nesukladan, Državni inspektorat dalje nastavlja proceduru, što znači opoziv proizvoda s tržišta i prekršajne sankcije prema onome tko je stavio proizvod na tržište."

Kreković savjetuje građanima da se od pesticida i teških metala na voću i povrću mogu zaštiti tako da prvo provjere je li sam proizvod zdrav, bez oštećenja i pravilno deklariran, a onda se kod kuće mora oprati i očistiti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene