Obavijesti Video Pretražite Navigacija
cijene najma

Poskupio im je štandove, pa i cijena jagoda ide gore: "Da sam znao, ne bih ni sadio, što da sad napravim?

Aktualno Galerija Jagode - 2 Jagode - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jagode - 3 Jagode - 3 Foto: DNEVNIK.hr Jagode - 4 Jagode - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jagode - 1 Galerija 1/4 >>
Zagrebački uzgajivači jagoda u problemima. Cijene najma štandova otišle su u nebo, pa će ove godine na gradskim ulicama i trgovima biti upola manje zagrebačkih OPG-ovaca s domaćim jagodama.

Udruga uzgajivača proziva gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog načina organiziranja natječaja, kažu da će mnogi ostati praznih ruku. Gradonačelnik kaže kako su riješili sve nepravilnosti vezane za Adventa, a tako rješavaju i one s prodajom voća na javnim površinama.

"Mislim da je na taj način napravljen fer natječaj. Naravno, možemo vidjeti možemo li ga još unaprijediti za sljedeću godinu, ali odsad je sezonska prodaja na javnim površinama isključivo na temelju javnog natječaja", kazao je Tomašević.

Zbog te, kako tvrde, neodržive situacije održao se sastanak zagrebačkih jagodara. Cijelu je situaciju pratila reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić, koja je razgovarala sa zagrebačkim jagodarima.

Prve jagode stižu s većom cijenom. Sada su još uvijek u zelenoj fazi, ali za nekih tjedan dana poprimit će svoju crvenu boju, a kakvu će cijenu poprimiti, odgovorio je predsjednik Udruge zagrebačkih jagodara Davor Jurić. 

"Zahvaljujući gradskoj upravi cijena jagoda ove će godine sigurno biti viša. Ako je prošle godine start bio 2,60 eura, ove će godine košarica biti u startu tri eura", rekao je.

Pročitajte i ovo Željko Kopanica, Ston Poklon za premijera Uzgajivači poklonili Plenkoviću jagode: "Za mog idola, premijera naše divne zemlje Hrvatske, za Pelješki most, cestu, doživotno hvala"

Jurić je komentirao i natječaj: "Štandovi će biti u prosjeku skuplji najmanje dva puta, a neke su cijene i deset puta više. Gradonačelnik je svojom odlukom primorao jagodare da prihvate cijene štandova koje oni uopće nisu ponudili, nego najveću cijenu, za što nam je i odvjetnički ured rekao da nema pravne osnove."

Kako je rekao, sastanak s Tomaševićem tražili su u nekoliko navrata od 4. studenog: "Gradonačelnik nas ne želi primiti." Napomenuo je da će ove godine biti u prosjeku oko 50 štandova manje. Dosad su imali 90 mjesta, a ove ih se godine očekuje između 34 i 40.

Pročitajte i ovo Jagode, ilustracija - 6 Sezonska poslastica Uvozne ili (lažne) domaće jagode? Reporterka Dnevnika Nove TV provjerila je s proizvođačima što je istina

Uzgajivač jagoda Stanko Kovačević kazao je da ne bi sadio jagode pod ovakvim uvjetima da je znao na vrijeme – prije dvije godine: "Ovako je to napravljeno prije tjedan dana, a jagode već stižu. Što ja mogu sada napraviti? Doveden sam u situaciju da ne znam ni sam što ću."

Kovačević vjeruje da će ljudi sada manje kupovati jagode. Na odluku je uložio žalbu, a sam nije dobio niti jedan štand: "Nadam se da će biti uložena žalba i da ću ipak dobiti neki štand. Već 10 ili 15 godina radim tu u Zagrebu."

Ovo je samo dio zagrebačkih jagodara koji se nalaze u problemima, istaknula je reporterka Matea Ćorić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene