Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sezona rada u vrtu

Hoće li zbog sve skupljeg gnojiva biti manje domaćeg povrća?

Aktualno Galerija Sezona vrtova - 2 Sezona vrtova - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sezona vrtova - 1 Sezona vrtova - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sezona vrtova - 3 Sezona vrtova - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sezona vrtova - 4 Sezona vrtova - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Sezona vrtova - 5 Galerija 1/8 >>
Sređuju se okućnice, sadi se povrće i cvijeće. Zbog vremena su malo zakasnili radovi u vrtovima. Hoće li zbog sve skupljeg gnojiva biti manje domaćeg povrća, provjerila je novinarka Nove TV Matea Drmić .

Loše vrijeme usporilo je radove u vrtu. Nešto se posadilo, a nešto se još sadi. I dok su cijene gnojiva otišle u nebo, treba znati i prirodne trikove.

Pročitajte i ovo Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 4 Inflacija ne jenjava Operacija uspjela, pacijent na izdisaju: Od 44 vrste voća i povrća nisu poskupjele samo dvije Urbano vrtlarstvo sve popularnije - 6 Čari domaćih biljaka Korona iznjedrila i pravi hit: Doznajte kako do svježeg voća i povrća na vlastitom balkonu. I to dvaput brže nego u klasičnom vrtu

"Nisam ništa gnojila. Stavila sam pepela, ali vrlo malo jer ne treba ni pretjerivati s pepelom. Zalijevam koprivom. Stavim gore koprivu, kad odstoji desetak dana, onda zalijevam. Kada stoji pet dana i više, onda je kopriva kao gnojivo, dobro za biljku", rekla je Radmila Čerimović iz Antunovaca. 

Dok čekaju da se vrtovi zazelene, okućnice se već šarene. "Ljiljani koji još nisu procvjetali. Ruže i tulipani već su prošli. To mi je zanimacija i to baš volim", rekla je Ankica Barić iz Tvrđavice.

"Tu ima i tulipana koje sam kupila i prije rata. Kupila sam pet komada i, eto, to sam razmnožila. Bilo ih je jako puno, ali sam razrijedila", rekla je Barić. A šareni se i na tržnici, povrća i cvijeća ima na svakom koraku.

"Baš sam jučer posadila, sad mi još fali pa sam došla danas. Skuplje je, ali još uvijek povoljno. Ima i jeftinijeg i skupljeg pa biramo. Kupujemo trajnice, one su malo skuplje, ali se isplate", rekla je Marija.

"Pelargonije i sad još tako nadopunjujemo kamenjar", rekla je Laura.

A koje je cvijeće najtraženije i zašto?

"Ljetnice koje trpe sunce, da što manje moraju zalijevati. Verbene, kadife, salvije, surfinije, pelargonije, to su neke od otpornijih vrsta koje trpe vrućinu i sušu", objašnjava prodavačica  Ružica Brisuda.

Iako je i povrće i cvijeće malo skuplje, kupci ističu da se isplati. "Sve je skuplje, ali onda bar znaš što jedeš", rekla je Jasmina. Iako zahtijeva više truda i rada, domaće je domaće.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene