Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao i popuštanje mjera

Plenković o izjavi Dubravke Šuice: "Prvo morate pronaći tko je Duboko grlo, ne mislim u kontekstu filmova..."

Aktualno Galerija +0 Premijer Andrej Plenković Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković održat će konfereciju za medije nakon sjednice Vlade na kojoj su usvojene dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Upitan tko će imati jurisdikciju nad obnovom, Fond ili Središnju ured, te tko je glavni, Plenković je odgovorio kako je Vlada kapetan, a Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje će provoditi obnovu.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Snježana Markušić, PMF Simulacija potresa Područje od Splita do Zadra potresnije nego što se mislilo: "Dobili smo rezultate koje ni mi nismo očekivali"

Osvrnuo se i na kriterije za obnovu u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji te kazao kako će sve biti transaparentno.

"Sisačko-moslavčka županija je potpomognuto područje te će imati povlašteni položaj", kazao je.

Potvrdio je kako je on spomenuo da je nastupila zastara, vezano uz potencijalnu istragu o obnovi kuća na Baniji.

O istrazi poslijeratne obnove: "Od toga vjerojatno neće biti ništa"

"Od istrage vjerojatno neće biti ništa. Nije dobro paušalno govoriti, imat ćemo sve transparentno", rekao je. 

Na pitanje smatra li da su neke stvari mogle biti bolje odrađene, rekao je kako je o tome već sve rekao.

"Ako želite o dojmu, možemo...", kazao je. 

Izvijestio je kako je gradonačelnik Požege Darko Puljašić podnio ostavku na mjesto u Saboru nakon što je u javnost isplivala afera s namještanjem poslova. 

Izjavu Dubravke Šuice o tome kako mediji podrivaju HDZ jer pišu Banija umjesto Banovina, nije želio komentirati.

"Morate pronaći tko je Duboko grlo, ne mislim u kontekstu filmova, nego paralele sa 1972. Treba otkriti tko iznosi detalje sa sastanaka. Što mislite o čemu se razgovara na sastancima stranaka", kazao je i dodao da neće komentirati zatvorene sastanke. 

Na ponovljeno pitanje poručio je samo: "Točka. Ne želim to komentirati".

"Nemamo pravo na fleskibilnost"

Komentirao je i trenutnu epidemiološku situaciju te istaknuo kako postoje naznake da će EMA 29. siječnja dati odobrenja za cjepivo AstraZenece.

"Sad kad imamo najveći pad u Europi, sada će neki pritiskati stožer da se mjere popuste sutra. COVID-19 je opasna i ubojita bolest. Nastojimo zaštitititi ugroženu populaciju. Očito je da su mjere polučile efekt. Obzirom na hladno vrijeme i sezonalnost, nemamo pravo ni lukszus na fleksibilnost koja bi nam pogoršala situaciju. Pogledajte situaciju u susjednim zemljama. Kod nas je sustav bio orijentiran da balansira mjere i što korektniji način života. Sada se intenzivira procijepljivanje. Ako bude situacija povoljna, onda možemo ići na relaksiranje", kazao je. 

Istaknuo je kako su donijeli odluku da mjere koje su sada na snazi ostaju do 31.siječnja.

"Mjere traju do 31. ožujka", prvo je pogrešno kazao premijer, a nakon što su ga novinari ispravili kazavši da valjda misli do 31. siječnja, Plenković se ispravio i  poručio.

"Ne bojte se, teretane će se otvoriti i prije 31. siječnja ako je to upit. Sutra ako treba. Vi ćete prvi znati", kazao je premijer novinarima., a kasnije je potvrđeno kako se teretane zasad ne planiraju otvoriti te je riječ očito bila o premijerovoj šali...

 

Medijima se nakon premijera obratio i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

"Zakon o obnovi Zagreba će se zemljopisno proširiti i na područje Sisačko-moslavačke županije, pa će i fond za obnovu proširiti svoju nadležnost i na tu županiju", rekao je Horvat.

Podsjetimo, Plenković je danas na sjednici Vlade izvijestio kako je dosad prijavljeno ukupno 41.500 šteta od potresa, a pregledano je 18.370 zgrada i kuća.

Potvrdio je da se u neke škole na potresom pogođenom području djeca vraćaju kasnije. Podsjetio je da je Vlada isplatila jednokratnu pomoć ljudima pogođenima katastrofom, a radi se i na očuvanju radnih mjesta. Posebno je zahvalio svima koji sugrađanima pružaju psihološku pomoć.

Objasnio je da su se odlučili na izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Širi se područje primjene na Sisačko-moslavačku županiju i Karlovačku županiju. Rekao je da još nisu utvrđeni razmjeri štete. Zakonom se uređuje privremeno stambeno zbrinjavanje, obnova na područjima pogođenima katastrofom bit će slična planu obnove Zagreba, ali prilagođena posebnim okolnostima ruralnog područja koje je ispod prosjeka nacionalne razvijenosti.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene