Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Institucije okreću glavu

Grbin oštro o ministrima: "Hodočašća u zatvor su izvan normalnog ponašanja"

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da svi hrvatski građani u inozemstvu zaslužuju diplomatsku i pravnu pomoć, govoreći pritom o navijačima Dinama koji se nalaze u grčkim zatvorima, međutim posjete dvojice ministara smatra neprimjerenima.

"Diplomatska i konzularna pomoć da, svim hrvatskim građanima koji se zateknu u određenim situacijama u inozemstvu, ali hodočašća u zatvor su izvan normalnog ponašanja", rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, na konferenciji za medije, nakon što su početkom tjedna ministar pravosuđa Ivan Malenica i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman posjetili navijače u jednom od atenskih zatvora, uhićene zbog sudjelovanja u masovnoj tučnjavi.

Dodao je da ovo nije prvi put da je Hrvatska suočena s nasilnim ponašanjem pojedinih navijača, dok institucije od tog problema okreću glavu.

"Zar je normalno da UEFA mora tražiti od Dinama da donese program kojim će se boriti protiv navijačkog nasilja? Zar je normalno da policija ne vidi nacističke simbole istaknute na jednoj utakmici odigrane ovog vikenda?" pitao je Grbin.

S Iblerova trga poručuju da nisu zaboravili na brojne korupcijske afere poput one "plin za cent", za koju još nitko nije odgovarao. Međutim, SDP u idućim mjesecima želi pozornost usmjeriti na ekonomske probleme, među kojima su nizak životni standard građana i male mirovine koje gube svoju vrijednost zbog inflacije koja je, kumulativno gledano, dosegla gotovo 24 posto.

Segregacija hrvatskog društva

"Dogodila se potpuna segregacija hrvatskog društva na one koji imaju i na one koje nemaju. Porast cijena usluga u ugostiteljstvu još je i veći nego porast cijena hrane, tu je inflacija viša od 50 posto. To znači da prosječni hrvatski građani ne mogu otići na godišnji odmor, a oni koji žive na moru ne mogu otići u centar grada da bi si tamo priuštili kavu ili kakav objed u restoranu", napomenuo je Grbin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sve zbog Ukrajine Rusija otvoreno zaprijetila hrvatskim susjedima: "Vi ste nam neprijatelji!"

Potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić ističe da su glavni pokretač inflacije u Hrvatskoj profitne marže koje su, tvrdi, porasle za čak 81 posto te ni u jednoj drugoj članici Europske unije nisu veće nego kod nas.

"Neopravdano se bogate trgovci, špekulanti i inflacijski profiteri. Mi predlažemo redefiniranje tzv. poreza na ekstraprofit, gdje ćemo toljagom opaliti one koji zarađuju na visokim maržama, ali ne proizvođače, njima treba omogućiti da ulažu, zapošljavaju ljude i stvaraju nove proizvode. One koji zarađuju na trgovini, njih treba penalizirati", kazao je Hajdaš Dončić.

Pročitajte i ovo Napad na raketnu bazu na Krimu Razvili zastavu Desant na Krim! Ukrajinci se iskrcali na otetom poluotoku, objavljena dramatična snimka uništenja raketne baze

Grbin napominje da u Hrvatskoj u ovom trenutku na snazi nije porez na ekstraprofit, nego "ekstra porez na svaki profit, bez obzira na to proizvodi li tko ili preprodaje".

Osim toga, vodstvo SDP-a traži jačanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kako bi se stalo na kraj svim onima koji zarađuju na najranjivijim društvenim skupinama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene