Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković: ''Nije prihvatljivo da se dižu cijene koje nemaju veze s troškovima ili rastom cijena inputa''

Nije prihvatljivo da se dižu cijene koje nemaju veze s toškovima ili rastom cijena inputa, poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

U uvodnom govoru na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković čestitao je Ukrajini Dan neovisnosti i najavio novi paket pomoći toj zemlji.

''Politika Vlade uvijek na tragu brige o hrvatskim državljanima''

Podsjetio je i da je ovoga tjedna s dvojicom ministara bio u Grčkoj: ''Još jednom osudili smo nasilje, huliganizam, izrazili žaljenje zbog smrti grčkog navijača. Ja bih rekao, u grčkim medijima potpuno reetabilirali odnose Hrvatske i Grčke na razinu kakvu smo njegovali i nastojali uspostaviti u mandatu. Sve skupa je jako dobro primljeno.''


''Zatražili smo od grčkih vlasti sigurnost u pritvoru za naše državljane te brz proces, za one za koje neće biti pokrenut kazneni postupak zatražili deportaciju te naposljetku izrazili spremnost za poduzimanje svih potrebnih mjera i opreza i nadzora u slučaju da Grčka odluči naše državljane poslati u Hrvatsku dok traje postupak u Grčkoj. Mislim da smo naišli na visok stupanj razumijevanja od izvršne vlasti u Grčkoj. Poštujemo neovisnost grčkih pravosudnih tijela'', istaknuo je.

''Napravili smo napor koji je primjeren skrbi i ustavnoj i zakonskoj obvezi hrvatske države da brine o svojim državljanima gdje god da jesu. Politika Vlade, suprotno onome što neki žele imputirati, konzistentna je, jasna, uvijek na tragu brige o hrvatskim državljanima, ali isto tako jasne osude nasilja i huliganizma'', zaključio je Plenković.

Novi paket pomoći za Ukrajinu

''Donijet ćemo odluku o novom paketu vojne pomoći Ukrajini'', najavio je Plenković i kazao da je riječ o znatnoj donaciji koja predstavlja potporu Ukrajini. Njime će ukupna hrvatska pomoć Ukrajini iznositi oko 256 milijuna eura.

''Riječ je o znatnoj donaciji koja predstavlja potporu ukrajinskom narodu i vojsci u otporu ruskoj agresiji, koja je osim velikih razaranja i žrtava utjecala i na globalne prilike'', kazao je.

Mirovine će rasti

Osvrnuo se i na pitanje mirovina: ''Upravno vijeće HZMO-a donijelo je odluku o usklađenju. Ovo je najveće usklađivanje mirovina, one će rasti.''

I to za oko 38 eura, kazao je te dodao da je Vlada pored usklađivanja mirovina provela niz mjera da bi olakšala situaciju s povećanjem troškova: ''Proveli smo cjelovitu mirovinsku reformu, uveli smo nacionalnu naknadu za starije, a danas usvajamo izmjene. Prosječne mirovine u mandatu naše Vlade povećane su za 44 posto, a najniža je povećana za 51 posto. Nastavit ćemo poduzimati mjere da bi mirovine i dalje rasle.''

Na udaru inflacije

Osvrnuo se i na inflaciju i poručio da je za smanjenje inflacije potrebno puno odgovornosti, a Vlada će nastaviti s naporima za smanjenje stope inflacije.

''Nije prihvatljivo da se dižu cijene koje nemaju veze s troškovima ili rastom cijena inputa. Napori za smanjivanje inflacije zahtijevaju punu odgovornost i solidarnost svih aktera, pa i nadzor i pritisak u konačnici na one koji dižu cijene neopravdano. Vlada će i dalje razmatrati sve mogućnosti kako bi se smanjivala inflaciju, koja je u ovom trenutku nešto viša od sedam posto", kazao je Plenković.

Pročitajte i ovo Plaža u Albaniji - 4 Prekrasne plaže i krajolik Nova turistička hit-destinacija: "Za otprilike 35 eura možete naći izuzetno dobar apartman koji je 200 ili 300 metara od plaže"

Pročitajte i ovo Plaža u Albaniji - 4 Prekrasne plaže i krajolik Nova turistička hit-destinacija: "Za otprilike 35 eura možete naći izuzetno dobar apartman koji je 200 ili 300 metara od plaže"

''Donijet ćemo danas odluku koja će značiti isplatu dodatka od pet do deset posto na plaću državnim službenicima i namještenicima, i to onima koji u najvećoj mjeri nemaju dodatke'', kazao je premijer i naveo da će dodatak ostvariti gotovo 29.000 zaposlenih u državnoj službi.

Najavio je i da započinje isplata potpora za proizvođače svinja, riječ je o 7,5 milijuna eura vrijednog programa potpore, te dodao da sva gospodarstva kojima su eutanazirane svinje neće morati podnositi zahtjeve. Onima kojima su svinje eutanazirane do 20. kolovoza potpore će biti isplaćene do 20. rujna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene