Obavijesti Video Pretražite Navigacija
milijunski pomor

Pčelar se rasplakao pred kamerom, ostao je bez svega: "Dosad se ovo nikad nije dogodilo"

Aktualno Galerija Novi pomor pčela u Međimurju - 4 Novi pomor pčela u Međimurju - 4 Foto: DNEVNIK.hr Novi pomor pčela u Međimurju - 2 Novi pomor pčela u Međimurju - 2 Foto: DNEVNIK.hr Novi pomor pčela u Međimurju - 3 Novi pomor pčela u Međimurju - 3 Foto: DNEVNIK.hr Novi pomor pčela u Međimurju - 1 Novi pomor pčela u Međimurju - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mladen Mikulan Galerija 1/5 >>
Novi pomor pčela u Međimurju. Milijuni pčela uginuli su zbog poljoprivrednika koji je uljanu repicu tretirao na neispravan način. Državna inspekcija je na terenu, a pčelari zbaraju štetu.

Sa suzama u očima, Mladen Mikulan oprostio se od svojih pčela. Jedna po jedna padale su mrtve u sve 24 košnice, koliko ih ima.

"Ako bi bila dobra berba, moralo bi biti oko 400 kila", kazao je Mikulan, koji je ostao bez ičega. I kod Dražena Bogdana ista je priča.

Milijun njih uginulo je zato što je u blizini poljoprivrednik prskao uljanu repicu insekticidom, u cvatu. To je trebao napraviti prije cvatnje. Državna inspekcija već je izašla na teren, no još ih pčelinjaka čeka.

"Prema mojim informacijama, tu je nekih 13 pčelara s oko 250 košnica. Pčelari se javljaju, no kod nekih inspektor još nije bio, tako da će se broj povećati", rekao je predsjednik međimurske Udruge pčelara Agacija Željko Trupković.

"Sad su agresivne. Upravo sam došao s hitne, dobio sam ubod", rekao je pčelar Bogdan. "One znaju što se događa, i one će sve ostale uginuti", smatra pčelar Mikulan.

Poljoprivredna inspekcija pokrenut će upravni i prekršajni postupak, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković. Ne tješi to puno pčelare.

Mladen Mikulan Novi pomor pčela u Međimurju - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Mislim da bi on za to trebao odgovarati. Jer ako se to neće kazniti - toga će biti sve više i više", kazao je Mikulan kroz suze. "Pčele su mi praktički život, s pčelama treba raditi. Njima treba reći dobro jutro i laku noć", zaključio je Bogdan.

Pročitajte i ovo Pčele - 1 Veliki problem Pčele još spavaju, voćare muči i mraz: Jednog domaćeg voća mogli bismo možda najmanje jesti ove godine

Reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić razgovarao je s hrvatskim stručnjakom za pčele, doktorom Marinom Kovačićem.

"Sve su učestalije ovakve reportaže posljednjih nekoliko godina. Trebala bi to biti win-win situacija za proizvođače voća, ratare i pčelare. Znanstveno je dokazano koliko oprašivanjem pčele pospješuju proizvodnju bilja", rekao je Kovačić te istaknuo da se vrlo vjerojatno radi o trovanju pčela.

"Nije samo uljana repica pogubna. Pogubno je ako se tretman, koji se obavlja prije početka cvatnje, obavi kasnije. Tako dolazi naglo do stradavanja velikog broja kukaca koji su i sami osjetljivi na insekticide koji se koriste za tretman protiv sjajnika", pojasnio je Kovačić.

No postoji rješenje. "Propisano je i zakonski da bi se zaštita protiv sjajnika trebala obaviti prije cvatnje. Zabranjeno je prskanje insekticidima. Vrlo je neodgovorno kada se u pola bijela dana obavi tretman koji ubije oprašivače", zaključio je Kovačić.

 

Više o pomoru pčela pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene