Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lavina kritika i dalje pljušti prema zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću koji je navode o pedofiliji izostavio prijaviti hrvatskim državnim vlastima, iako je takav naputak dao i sam Papa.


Na simpoziju o pedofiliji koji je organizirao Sveti Otac, jedini hrvatski biskup bio je onaj iz Dubrovnika. Za Dnevnik Nove TV, ispričao je što je sve na simpoziju čuo te kakve kazne propisuju crkveni zakoni.

Vezani članci Provjereno donosi šokantne snimke telefonskog razgovora (Foto: dnevnik.hr) - 8 Šokantne snimke razgovora franjevca isključenog iz reda zbog pedofilije: "Rekao je, bolje da stradam ja nego on" Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Pušten da se brani sa slobode: Svećenik (72) s Hvara uhićen zbog bludničenja nad maloljetnim djetetom

U Bibinjama je i dalje glavna tema svećenik optužen za pedofiliju. Jedni odmahuju, a drugi su na strani prozvanog svećenika. 'On je bio jako dobar svećenik, mene je pričestio , krizmao i krstio', rekla je jedna mještanka. Nadbiskup Puljić slučaj nije prijavio nikome osim Vatikanu. Čak je i premijer dao do znanja što o tome misli - svi moraju poštovati hrvatske zakone.

>> Evo što je Bozanić rekao još 2010.: Tko zataškava pedofiliju, griješi!

Bio je to dužan učiniti i nadbiskup Puljić i to prema Papinom naputku. 'Nakon 2001. se zapravo nalaže da se mora surađivati s državnim vlastima. Smatralo se normalnim da se otvori ta suradnja', rekao je dubrovački biksup mons. Mate Uzinić. Monsinjor Uzinić jedini je hrvatski biskup koji je sudjelovao na papinu simpoziju o pedofiliji.

'Strašno je slušati žrtvu', rekao je mons. Uzinić. Crkveni su zakoni zato liberalizirani, a vrijeme zastare produženo na 20 godina. 'Zastara počinje teći kad žrtva napuni 18 godina s tim da se kod posebno teških slučajeva zastara može produžiti i na dulji rok', rekao je mons. Uzinić. Nakon suspenzije, svećenici se, rijetko vraćaju u službu. 'Ako je netko opljačkao banku, nakon što odsluži svoju kaznu, treba ga ponovno primiti u društvo, ali mu se sigurno neće dati da čuva banku ili radi na blagajni', objasnio je mons. Uzinić. Najstroža crkvena kazna je razrješenje iz službe.