Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić, izjavom kako nije bio dužan prijaviti bibinjskog svećenika optuženog za pedofiliju civilnim vlastima, izazvao je buru rekacija.


Nadbiskupa demantira pismo samog Pape Benedikta XVI., koje je objavljeno prije dvije godine i dva dana. U njemu Sveti Otac podsjeća svećenike da su dužni zlostavljanje malenih prijaviti civilnim vlastima kaznenog progona.

Vezani članci Princ Andrew (Foto: Profimedia) Otkriveni šokantni detalji pedofilske afere princa Andrewa: "Bilo je odvratno. Brzo je završio..." Princ Andrew i Kraljica (Foto: Getty Images) Pedofilski skandal koštao ga podrške obitelji? Kraljica odlučila "oprati ruke" od svog razvratnog sina

U Bibinjama na spomen pedofilije 'zatvaraju vrata'. 'U sklopu izvida koji se provode ispitat će se i ispituju se sve osobe koje bi nam mogle dati bilo kakva saznanja o tim navodnim događajima koji su se dogodili', rekao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije. Je li ispitan i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u policiji ne otkrivaju.

'Kongregacija ne obvezuje svećenike da moraju takve svećenike prijavljivati civilnim vlastima. Ja surađujem, ja trebam, svi trebamo surađivati, ali ne i prijavljivati', bio je rekao monsinjor Puljić. No, nadbiskupa demantira Papino pismo.

'Crkva u svim zemljama mora surađivati s civilnom vlastima i prijavljivati im slučajeve pedofilije za koje je doznala na bilo koji način, osim kroz ispovijednu tajnu', stoji u Papinom pismu. Pismo objavljeno u podne, prije dvije godine i 2 dana, do večeri je dovelo do prvih uhićenja u milanskoj nadbiskupiji. Papin 'poziv' pozdravili su tada i hrvatski biskupi i podsjetili svećenike što im je činiti.

'Svatko tko dođe do spoznaje nečeg takvog, dužan je prijaviti civilnim vlastima, svatko! Tko to zataškava, on griješi', rekao je kardinal Josip Bozanić. A civilni zakon u nas je jasan. Zlostavljanje djece dužni su prijaviti svi građani Republike Hrvatske bez obzira na svećenički ili drugi stalež.

'Kaznena djela na štetu djece se čine iz razloga što odrasle osoeb misle da nikad neće biti otkrivene. I njihov način ponašanja prema djetetu je takav da ga dijete ne otkrije, ili mu prijeti, mami ga i obećava', rekla je Lana Peto Kujundžić, sutkinja županijskog suda u Zagrebu. Don Nedjeljko Ivanov u domu za starije svećenike čeka kanonski i civilni epilog svog slučaja.