Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić (HSS) ocijenio je na večerašnjoj konferenciji za novinare kako ga je danas na sjednici Vlade grubo i bez ikakvog razloga i argumenta napao potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac (SDSS), koji je nezadovoljan raspodjelom sredstava za regionalni razvoj.


'Gospodin je jasno tražio dodatnih sedam milijuna kuna prema samo njemu poznatom sporazumu, a to što to ne zadovoljava jasne kriterije njemu prepuštam na dušu', izjavio je Pankretić na izvanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj na temu 'Sukob HSS-a i SDSS-a na Vladi RH'. Dodao je kako nitko ne može reći da se u regionalnom razvoju Hrvatske ne vodi računa o svakoj općini i gradu, a posebno o onima od posebne državne skrbi i s većinskim srpskim stanovništvom.

Pankretić je napomenuo da ovog trenutka nije moguće dati dodatna sredstva iznad 25 milijuna kuna za općine na području od posebne državne skrbi. Za usporedbu iznio je podatak po kojem se za ostali dio općina daje 55 milijuna kuna. 'Također je nemoguće raditi povećanja u nekim stavkama kada se cijeli proračun smanjuje za više od milijarde kuna', rekao je Pankretić, dodavši da odgovorno vodi ministarstvo te kako ga nitko ne može natjerati da dajem lažna obećanja.

Ministar Pankretić rekao je i kako ga 'čudi što kolega iz SDSS-a nije raspravljao na sjednici zatvorenoj za javnost, već na otvorenoj sjednici, čime', kako tvrdi, 'traži 'pozornicu' i želi se prebacivati u neki drugi tabor'. 'Ali', dodao je Pankretić, 'neka to ne radi preko mojih leđa i leđa HSS-a. Ako se njegovi zahtjevi temelje na nekom dogovoru Pupovca i Sanadera, ja to ne mogu i neću ispunjavati'. Za tvrdnju Uzelca da je njegova suradnja s ranijim ministrom regionalnog razvoja Petrom Čobankovićem bila primjer, Pankretić je kazao kako mu je Uzelac prije nekog vremena govorio da s njim fantastično surađuje i da tako nije surađivao sa Čobankovićem.

Pankretić se osvrnuo i na kratku polemiku s Uzelcem na sjednici Vlade, vezano za prijedlog izmjena Zakona o vodama, kojeg je Vlada danas uputila u saborsku proceduru. Tim se izmjenama omogućava eksploatacija šljunka i pijeska na pojedinim rijekama gdje njihovi nanosi otežavaju plovnost i dovode do erozije obale. Uzelac je, naime, upitao da ako ovi razlozi stoje, što se čekalo skoro dvije godine, na što je Pankretić uzvratio kako su se pijesak i šljunak trebali nakupiti te da su izmjene Zakona pokrenute čim je to utvrđeno.

Pankretić je na večerašnjoj konferenciji za novinstvo istaknuo i kako je premijerka Jadranka Kosor vezano za prijedlog izmjena Zakona o vodama, stala u njegovu zaštitu kao predlagača. (Hina)

Vezani članci Suradnja Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića - 6 Što bi to bila "tvrda kohabitacija" i kako će izgledati u praksi? Prvi test uslijedit će već nakon inauguracije Donald Trump i Xi Jinping (Foto: AFP) Kina i SAD zajedno razbile lanac krijumčara fentanila, droge 50 puta potentnije od heroina