Toplinski val danas je u Hrvatskoj na vrhuncu, a najopasnije bi moglo biti u dvije regije.


Hrvatsku je danas zahvatio vrhunac toplinskog vala, a u osječkoj regiji temperatura bi mogla rasti i do 40 stupnjeva, zbog čega je za tu regiju proglašen crveni meteoalarm. Visoke temperature od ranog jutra vladaju i na splitskom području pa je DHMZ i tu regiju tijekom prijepodneva također stavio u crveno.

Vezani članci Osvježenje od visokih temperatura ljudi su u Rijeci potražili na plaži - 4 Izdana ozbiljna upozorenja: Dio Hrvatske u crvenom, temperature i do 38 stupnjeva, doznajte kada nas očekuje osvježenje Nevena Đurović iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Bliži se vrhunac vrućina: Liječnica objašnjava kako prepoznati simptome toplinske sinkope te poručuje - "U najvrućem dijelu dana ležanje na prepunoj plaži nije dobro ni za zdrave ljude"

Da puno bolje neće biti ni u ostatku zemlje, govori i činjenica da je za te dijelove proglašen pak narančasti meteoalarm. 

U Splitu je već u sedam ujutro bilo više od 30 stupnjeva (Marjan - 30,2 stupnja), a u osam sati jedino mjesto koje je bilo ispod 20 stupnjeva bio je Zavižan. Po podacima u 11 sati, gotovo cijela zemlja bila je na temperaturama većim od 30 stupnjeva.

UV indeks u cijeloj će zemlji biti vrlo visok pa treba biti oprezan s izlaganjem suncu.

Dovoljan unos tekućine, najbolje vode, lagana i prozračna odjeća, lagana i nezačinjena prehrana, izbjegavanje izlaska od 10 do bar 16 sati – osnovne su smjernice za preživljavanje tijekom velikih vrućina. To se upozorenje posebno odnosi na starije stanovnike, trudnice i kronične bolesnike.

Bijeg od vrućina
Meteoalarm za 24. lipnja (Foto: screenshot DHMZ)

U petak i subotu u unutrašnjosti su mogući pljuskovi i grmljavina. U petak će još biti i dosta vruće, a onda će za vikend vrućina ipak nešto popustiti. Osvježenje stiže s frontom u noći na subotu i uz nju prolazno sjevernim vjetrom, nakon čega od nedjelje ponovno slijedi vedrina, rekao je meteorolog Darijo Brzoja.

Na Jadranu će se narednih dana zadržati sunčano i vruće, uz neznatno nižu najvišu dnevnu temepraturu. No kako će vjetar s jugozapadnog okrenuti na sjeveorzapadni, a u jutarnjim satima će biti i nešto bure, svakako će biti ugodnije nego pred vikend.

Jutra na moru i dalje ostaju topla i vrlo topla, i to je ono gdje će kopno i gorje imati prednost ovog vikenda jer će noću biti ugodnije spavati.