Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krugovi bliski predsjedniku slovenske vlade Borutu Pahoru ocjenjuju da arbitražni sporazum s Hrvatskom, potpisan danas, na najbolji način uređuje odnose s Hrvatskom i štiti nacionalne interese, a radikalna oporba, koju vodi Zmago Jelinčič, predstavlja taj čin kao izdaju državnih interesa jer postoji rizik hoće li Slovenija dobiti izlaz na otvoreno more.


Potpisivanje sporazuma o arbitraži 'povijesni je čin u sređivanju odnosa s Hrvatskom', navela je u priopćenju Pahorova stranka Socijalni demokrati, tvrdeći da arbitraža omogućuje da se nađe kompromisni put do konačne i pravedne granice.

Vezani članci Slika nije dostupna Tuerk: Arbitraža bolja od sporazuma Drnovšek-Račan Slika nije dostupna Slovenska oporba: Arbitražni sporazum s Hrvatskom je 'mrtav'

Slovenski mediji navode da se i predsjednik države Danilo Tuerk založio da se, pošto je potpisan arbitražni sporazum, pristupi pomnoj analizi i raspravi budući da on za Sloveniju donosi određene rizike.

'Pahor je izdao Sloveniju'

Mediji prenose i izjave čelnika nacionalista Zmage Jelinčiča da je Pahorov potpis na sporazum s Hrvatskom 'čin izdaje'.

'Pahor je izdao Sloveniju', rekao je Jelinčič, najavivši da će zajedno s još dvjema oporbenim strankama organizirati referendum na kojemu će slovenski birači odbiti arbitražu.

>> Pahor i Kosor potpisali sporazum o arbitraži

>> Svjetske agencije: 20-godišni spor pred rješenjem

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju