Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Put u EU širom otvoren

Svjetske agencije: 20-godišnji granični spor pred rješenjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetske agencije izvješćuju u srijedu o potpisivanju arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije o rješavanju graničnog spora i ocjenjuju da je time pristup Hrvatske u EU sada širom otvoren.

'Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor stavili su svoje potpise na arbitražni sporazum u švedskoj prijestolnici Stockholmu, zemlji koja trenutno predsjeda Europskom unijom', javlja AP. Reuters izvješćuje da su 'Slovenija i Hrvatska u srijedu potpisale arbitražni sporazum o granici kojim se omogućuje rješavanje skoro dvadesetogodišnjeg spora zbog kojeg je Hrvatska bila zakočena na putu u EU'. Njemačka agencija dpa prenosi riječi europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna koji je izrazio nadu da će dvije zemlje 'bez nepotrebnog odgađanja' ratificirati sporazum. Također je kazao da 'Hrvatska prelazi posljednji kilometar u pristupnim pregovorima koji ulaze u završnu fazu'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Slika nije dostupna Odgovor na prigovore Slovenija: 'Arbitražni sporazum ne može se otkazati'

>> Pahor i Kosor potpisali sporazum o arbitraži

>> Rehn: Hrvatska prelazi posljednju milju u pregovorima

AFP podsjeća da se dvije bivše jugoslavenske republike od stjecanja nezavisnosti spore oko morske i kopnene granice. Reuters dodaje da Slovenija, stiješnjena između Italije i Hrvatske, zahtijeva 'izravan pristup međunarodnim vodama, što bi Hrvatsku moglo prisiliti da ustupi dio mora koje smatra svojim'. Agencije ističu da sporazum moraju ratificirati parlamenti dviju zemalja te da su oporbene stranke, kako u Sloveniji tako i u Hrvatskoj, izrazile nezadovoljstvo arbitražnim sporazumom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene