Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naglo pogoršanje

Snježna mećava u Hrvatskoj: Kaos u prometu, kolnici skliski, vidljivost loša, a očekuje se i 40 cm snijega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Temperatura će u kontinentalnom dijelu zemlje pasti i na minus pet stupnjeva, pa se čuvajte poledica. U noći i ujutro pretežno oblačno, u unutrašnjosti s povremenim snijegom, a na Jadranu kišom, u Dalmaciji lokalno i grmljavinom.

Do subote se u središnjim krajevima očekuje 15-ak, a u Slavoniji 10-ak centimetara snježnog pokrivača. U gorju najviše, do 40. Uz sjeverac, na mjestima može biti i snježnih zapuha. Ujutro će još prevladavati oblačno, pri čemu u kopnenom području može biti još malo snijega, a na Jadranu kiše, posebno na jugu gdje će lokalno biti i grmljavine. Na sjevernom dijelu pak, i to prije svega na Riječkom području ne isključujemo mogućnost za susnježicu ili snijeg. Na moru će puhati umjeren i jak sjeverozapadnjak, a duž obale bura. Temperatura u unutrašnjosti ujutro malo ispod nule, dok će na Jadranu biti većinom od 1 do 6 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Uskoro nam se vraća nestabilno vrijeme: Meteorolog otkriva kada stiže nova promjena Snijeg promjena vremena VELIKA GALERIJA Hrvatsku zameo snijeg, šaljite nam svoje fotografije

Na kontinentalnom dijelu zemlje pada gusti snijeg, a meteoalarm je za veći dio Hrvatske izdao crveno i narančasto upozorenje.

Prema najavi DHMZ-a očekuje se da će u unutrašnjosti pasti uglavnom između 10 i 40 centimetara novog snijega. U kontinentalnim krajevima vjetar će okrenuti na umjeren, kratkotrajno i jak sjeveroistočnjak, a na Jadranu umjereno do vrlo jako jugo, potkraj dana na sjeverozapadnjak i buru.

Na zagrebačkom području u nekoliko je sati palo pet centimetara snijega, a u Varaždinu 17 centimetara. Najviše snijega palo je na Zavižanu, gdje je debljina snježnog pokrivača 36 centimetara, a na Puntjarki, na Medvednici, izmjereno je 25 centimetara snijega.

Snijeg već izaziva probleme u prometu. "Bljuzga je posvuda, kolnici su jedva vidljivi i skroz skliski, a vidljivost je koma", rekao nam je čitatelj Ante iz Zagreba, koji je zapeo u prometu vozeći se s posla prema kući.

U Zagrebu je svih 259 ekipa Zimske službe Zagrebačkih cesta na terenu i od snijega čiste grad te su sve ceste prohodne, a Sljemenskom cestom, koja je do daljnjega zatvorena za promet, autobusi s djecom spustili su se u grad, rekao je glasnogovornik Zagrebačkih cesta Vlado Suša.

Ekipe Zimske službe čistit će Zagreb cijelu noć kako bi grad sutra ujutro bio čist, rekao je Suša te dodao kako su sve ceste u gradu prohodne te da Zimska služba na raspolaganju ima 17.500 tona soli i oko 2000 tona sipine.

Sljemenska cesta zatvorena je za promet jer ekipe Zimske službe nisu mogle čistiti snijeg zbog dvaju autobusa koji su se bez odgovarajuće zimske opreme njome spuštali i zapriječili im prolaz. Oko 18 sati cesta se oslobodila za promet i ekipe Zimske službe nastavljaju čistiti snijeg. Dok se ne očisti, Sljemenska cesta do daljnjega će biti zatvorena za promet, istaknuo je glasnogovornik Zagrebačkih cesta Vlado Suša.

Rekao je kako je na Sljemenu bilo pet autobusa s djecom, od kojih su se dva počela spuštati prije ralica Zimske službe te su se kod Kraljičinog zdenca zanijela i prepriječila put ralicama i ostalim autobusima. Zastoj je trajao oko 45 minuta. Nešto prije 19 sati svih se pet autobusa s djecom spustilo niz Sljemensku cestu, a ekipe Zimske službe nastavile su je čistiti kako bi se ona što prije otvorila za promet, rekao je Suša.

Glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić izvijestio je kako se zbog snijega koji pada na širemu gradskom području vozi sporije, uz manja odstupanja od voznog reda. Tijekom čišćenja kolnika povremeno se, zbog sigurnosnih razloga, osobito u brdskim predjelima Zagreba, mogu zaustavljati autobusi ili skraćivati linije do prolaska ekipa Zimske službe.

Trase javnog prijevoza u programu su prioritetnog čišćenja od snijega. S obzirom na to da se djelovalo i preventivno, nema većih teškoća, a vozi se s dodatnim oprezom, istaknuo je Jurić.

Također je rekao kako su duž prometne mreže raspoređene servisne ekipe ZET-a, no većih intervencija zasad nije bilo. I u nastavku večeri ekipe Zimske službe ZET-a i drugih podružnica Zagrebačkog holdinga održavat će u najvećoj mjeri prohodnost cestovnih koridora. ZET-ove informacije dostupne su 24 sata na broju 072 500 400. 

Ralica prošla samo kroz jednu polovicu sela

Stanovnici sela Petrovec koji se nalazi na prometnici koja spaja Petrinju i Zagreb požalili su se da je ralica prošla samo kroz jedan dio sela.

 

 

 

Dva tegljača prepriječila su trak na autocesti Karlovac- Rijeka, kod tunela Sveti Marko u pravcu Karlovca, a i neki osobni automobili imali su "klizanje" na cesti, javlja Radio Mrežnica.

Varaždinske prometnice u kolapsu

Varaždinske prometnice su, javlja evarazdin, u kolapsu. ''Snijeg znatno otežava promet, nadvožnjak na istočnoj obilaznici je u kolapsu, automobili se kreću usporeno, čeka se i do pola sata kako bi se prošao nadvožnjak. Prije nekoliko trenutaka smo obavijestili o zatvorenom prometu na autocesti između Novog Marofa i Brezničkog Huma, a javio nam se i čitatelj koji se zatekao na mjestu događaja, te nam proslijedio fotografije.

Nadvožnjak kod hidrocentrale, koji spaja Međimursku i Varaždinsku županiju je također teško prohodan, čak se i stvorila kolona automobila. Tu je na vidjelo došla solidarnost vozača koji su se međusobno upozoravali kako nije vrijedno riskirati prijelaz.

Naime, nakon što je padala kiša koja se smrznula na tlu, snijeg koji nemilice pada je napravio izuzetno sklizak teren, te samo najhrabriji prolaze. Naš čitatelj koji se zateknuo na mjestu događaja ipak se odlučio vratiti nakon što je drugi vozač sa svojim automobil stigao do pola mosta i počeo se klizati prema natrag'', piše evarazdin.

Prepriječena vozila blokirala promet

Zbog prepriječenih vozila, za promet je zatvorena autocesta A4 na dionici između Novog Marofa i Brezničkog Huma u oba smjera, izvijestila je varaždinska Policijska uprava.

Po riječima glasnogovornice varaždinske Policijske uprave Marine Kolarić, nekoliko vozila, teretnih i osobnih, prepriječilo se na autocesti Goričan – Zagreb te je promet na dionici između Novog Marofa i Brezničkog Huma blokiran u oba smjera, a zatvoreni su i ulazi na tu dionicu autoceste. Dodala je da prepriječena vozila nastoje ukloniti s ceste, no nije mogla reći kada će se promet normalizirati.

Na ostalim cestama u Varaždinskoj županiji trenutačno nema zastoja, a zimski su uvjeti na svim cestama.

Varaždinska zimska služba u trećem je stupnju pripravnosti i sve raspoložive ekipe su na cestama. Do jutra se očekuje 30 centimetara snijega, a subota i nedjelja na varaždinskom području trebale bi, po vremenskoj prognozi, biti bez oborina.

 

Proglašene mjere pripremnog stanja na Savi

O stanju na Savi detaljno je izvijestio Brod portal. Pišu da se pod ledom nalazi oko pedeset posto Save. ''Sve su stručne službe, ističu u Hrvatskim vodama, u ophodnji kako bi iz sata u sat pratile stanje. Unatoč zimskim uvjetima, promet rijekom za sada nije upitan. S obzirom na trenutno stanje, vjeruju kako će tako i ostati te kako potrebe za bilo kakvim intervencijama poput lomljenja leda neće biti. Zbog niskog vodostaja nema ni opasnosti od poplave.

No iz Hrvatskih voda poručuju – posebno treba obratiti pozornost na plutajuće objekte kako otapanjem leda ne bi došlo do materijalnih šteta'', piše Brod portal.

U subotu se očekuje prestanak oborina. ''Snijeg bi trebao prestati u prvoj polovici dana. Još prije podne u kopnenom području koja pahulja je moguća. Kiša će također prestati, sa sjeverozapada će ići razvedravanje, ali zadržat će se hladno'' rekao je Darijo Brzoja, meteorolog Nove TV. A onda idućeg tjedna opet - snijeg.

Odgodite putovanje

 Zbog loših vremenskih uvjeta diljem zemlje (snijeg, olujni vjetar, kiša, magla i poledica) HAK vozačima savjetuje da ako je moguće odgode putovanje. Onima koji putuju savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme. 

Zbog snijega zimski su uvjeti na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Gorskom kotaru, Lici, Istri, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te u Slavoniji. U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Korisnike molimo za strpljenje.

Zbog prometne nesreće na autocesti A7 Diračje-GP Rupa oko 500 m prije odmorišta Rupa u smjeru GP Rupa savjetujemo vozačima da voze opreznije (vozilo je na zaustavnom traku).

Na autocesti A4 Goričan-Zagreb prekinut je promet zbog prepriječenih teretnih vozila:

između čvorova Novi Marof i Breznički Hum u smjeru Zagreba (voze samo osobna vozila);
između čvorova Breznički Hum i Novi Marof u smjeru Varaždina.

Zimski su uvjeti na autocestama (zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama):

A1 Karlovac-Bosiljevo 2-Otočac-Gospić-Sveti Rok-Maslenica,
A2 Zagreb-Macelj,
A4 Goričan-Breznički Hum,
A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Orehovica i Bosiljevo 2;
riječkoj obilaznici (A7) između čvorova Orehovica i Diračje,
A7 između čvora Diračje i GP Rupa;
na Istarskom ipsilonu na dionicama Umag-Kanfanar-Pula, Kanfanar-tunel Učka te Matulji-tunel Učka.

Zimski su uvjeti i na državnoj cesti DC1 na dionici Macelj-Krapina-Zagreb-Karlovac-Knin, državnoj cesti DC3 na dionicama Goričan-Varaždin-Breznički Hum i Karlovac-Delnice-Rijeka, Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici GP Rupa-Rijeka-Senj-Karlobag te na mostu Krk (DC102).

U većem dijelu ostatka zemlje kolnici su mokri ili vlažni i skliski od kiše, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Učestali su odroni zemlje i kamenja. U Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju i Istri magla mjestimice smanjuje vidljivost.

Zbog olujnog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), dok je između Senja i Karlobaga dodatno zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila). Jak vjetar usporava promet na dionici autoceste A1 između čvorova Bisko i Karamatići.

Za sav promet zatvorena je Sljemenska cesta u Zagrebu.

Zbog prepriječenih teretnih vozila na:

državnoj cesti DC51 Nova Gradiška-Požega na dionici Banićevac-Baćin Dol voze samo osobna vozila jednim trakom usporeno,
zatvorena je županijska cesta ŽC2143 Križ Gornji prema Koprivnici (obilazak je Kapela-Novigrad Podravski).

Idućih dana ponovno hladnije. U kopnenom području u nedjelju uglavnom i suho, sa sunčanim razdobljima, no već od ponedjeljka pomalo će početi padati novi snijeg. Izgledno je da bi ga moglo biti cijeli tjedan, no, ne u nekim velikim količinama. Noću debeli minusi, a ni danju temperatura gotovo sigurno neće preko ništice. I na moru u nedjelju suho, bura će pojačati i bit će hladnije. Od ponedjeljka se očekuje kiša, a bit će mogućnosti i za susnježicu i snijeg. Sve skupa, ipak, uglavnom slabo. U svakom slučaju zadržat će se burno i hladno

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene