Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG DUGOVA VELEDROGERIJAMA

Dok se opskrba lijekovima ne normalizira, pacijenti neće mirno spavati: "Nedopustivo je da se problemi prelamaju preko leđa najranjivijih"

Aktualno Galerija Vitalni znakovi, ilustracija Vitalni znakovi, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Bolnica, ilustracija Bolnica, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Skladište lijekova, ilustracija Galerija 1/3 >>
Hrvatske bolnice s lijekovima stoje sve lošije, a veledrogerije ne popuštaju pa pacijenti ostaju bez terapija. Najavljeni model izravnog plaćanja onkoloških lijekova još nije zaživio, zbog čega bi nova runda sastanaka mogla biti održana ranije nego što je planirana.

Iako je ministar Vili Beroš obećao da onkološki bolesnici neće ostati bez lijekova, terapije se ipak odgađaju. Udruge svakodnevno primaju pozive prestrašenih bolesnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nestašica u bolnicama Ponestaje lijekova za onkološke bolesnike: "Zvali su me iz bolnice i rekli da nema. Ne znaju kad će ga dobiti", Ministarstvo: "Nema naznaka da bi ijedan pacijent bio ugrožen" Slika nije dostupna Dug od 28 milijuna Imaju zalihe za još dva tjedna: Veledrogerije obustavile isporuku lijekova još jednoj bolnici

"Zvali iz bolnice da nema za nju lijeka i da mora otkazati terapiju. Isto tako, imam informaciju da na je na najvećoj našoj klinici za onkološke pacijente, Institutu za tumore, više od 50 pacijenata kojima je otkazana terapija", rekla je Ivana Kalogjera, osnivačica Udruge "Nisi sama".

I u Rijeci ima pacijenata na na čekanju.

"Naši pacijenti najčešće primaju polikemoterapijsko liječenje, tj. više lijekova zajedno, te je možda u zaista jednom malom broju slučajeva odgođeno kroz nekoliko dana", rekla je Ingrid Belac-Lovasić, predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju.

Ministar zdravstva i dalje uvjerava da će se problem riješiti.

"Vlada radi intenzivno da riješi taj problem. Neki ravnatelji ističu određene probleme, ali u ovom trenutku navode da nema životne ugroženosti", rekao je Vili Beroš.

Intenzivno su problem pokušavale riješiti i veledrogerije. Nakon sanacije u studenom, svakog su mjeseca tražili hitne sastanke ne bi li spriječili nestašicu lijekova. Odgovor nisu dobili. Zbog neplaćanja isporuku lijekova prekinuli su i njihovi dobavljači.

"Nažalost, nemamo svih lijekova. Tvrtka u kojoj radim je trenutačno blokirana od strane šest dobavljača", rekla je Diana Percač, predsjednica Koordinacije veledrogerija Hrvatske udruge poslodavaca.

Ministar najavio rješenje koje još nije zaživjelo

Ministar je kao rješenje još prije tjedan dana najavio cesiju.

"Prema svim bolnicama je otišao dopis koji im omogućava direktnu nabavu posebno onkoloških lijekova. Prema tome, ta mogućnost im svima stoji na raspolaganju", rekao je Beroš.

Međutim, bilo zbog blagdana, birokracije ili nečeg trećeg, taj sustav još nije zaživio u praksi.

"Nije nam u potpunosti jasno kako je cijeli taj sistem zamišljen. Nemamo još sve odgovore na postavljena pitanja", rekla je Percač.

Ipak, mnogi unatoč lošem sustavu daju sve od sebe da bi se problem što prije riješio.

"Upravo radimo plan potreba i tablice prema ova četiri glavna dobavljača lijekova, odnosno prema četiri veledrogerije i danas će to biti upućeno prema HZZO-u kao prijedlog cesije", rekao je Pavo Perić, pomoćnik ravnatelja za financije Opće bolnice Dubrovnik.

Dok se opskrba ne normalizira, pacijenti neće mirno spavati.

"Svi onkološki pacijenti koji su trenutačno na terapiji se strašno boje da će ostati bez terapije", rekla je Kalogjera te dodala: "Nedopustivo je da se svi ti problemi iz sustava prelamaju preko leđa onih koji su najranjiviji."

Nova runda pregovora Vlade i veledrogerija mogla bi se dogoditi već za nekoliko dana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene