Porezna reforma trebala bi više novca namaknuti i zdravstvu, koje godinama gomila dugove. I dok se najavljuju samo veći porezi i skuplje zdravstvo za građane, obećanih reformi u zdravstvu nema na vidiku.

Galerija


Hrvatsko zdravstvo bolesnik je kojem treba hitna pomoć. Ali, pravog lijeka nema već godinama. Dugovi zdravstva i dalje nezaustavljivo rastu. U ovoj godini, doznajemo, 400 milijuna kuna je više dospjelih, nepodmirenih obveza. Krajem prošle godine dug je bio veći od sedam milijardi kuna.

Vezani članci Čekaonica, ilustracija Rastu liste čekanja, ali i dugovi bolnica: "Liječnik kaže da se vidimo najesen, a sestra da ne može prije 2022." Slika nije dostupna U 52. GODINI DONIJELA NAJTEŽU ODLUKU U ŽIVOTU "Taj rad ugrožava i moju profesiju i moje zdravlje. Odlučila sam otići u Bavarsku"

Ministar financija Zdravko Marić razmišlja o povećanju zdravstvenog doprinosa. No, njegov kolega ministar zdravstva Milan Kujundžić ne odustaje od većih trošarina na cigarete i alkohol.

''Preventivne takse jedna su od najučinkovitijih metoda kako odvratiti djecu u dobi od 13 do 17 godina od ulaska u svijet pušenja i alkohola'', rekao je Kujundžić.

Na pitanje ima li potporu premijera Andreja Plenkovića, kad je već ministar Marić protiv toga, Kujundžić kaže: ''Premijer je maksimalno otvoren i za razgovor i o tom modelu.''

I dok se razmišlja o većem doprinosu za zdravstvo, ono bi moglo ostati bez novca za doprinos za zaštitu na radu. Bivši ministar zdravstva Siniša Varga kaže da se troškovi moraju rezati: ''Prihodi HZZO-a će se povisiti, to je neminovno. Način na koji će oni to koristiti je smanjenje duga prema ljekarnama i veledrogerijama. Međutim obveza države i dalje stoji na četiri milijarde kuna godišnje.''

Bolnice veledrogerijama duguju više od dvije milijarde kuna. Prema njihovim podacima, šest ih ne plaća račune po čak dvije godine. Ne bude li nove financijske injekcije, najesen, kažu naši sugovornici, prijeti nestašica skupih lijekova.

"Predložene mjere za povećanje doprinosa za zdravstvo imat će implikaciju u 2019. godini. Trenutačno, tražimo rješenje za stare dugove s resornim Ministarstvom", priopćili su iz HUP - koordinacija veledrogerija.

Na magnetsku rezonancu i dalje se čeka u prosjeku oko 300 dana. U nekim bolnicama i puno duže. Udruga pacijenata podupire veće namete, uz jedan uvjet.

''Bilo kakvo povećanje i poskupljenje mora ići zdravstvu i tada će građani biti zadovoljni, kao što smo mi istražili svojom anketom - ljudi neće imati ništa protiv ako će te novce dobiti za lijekove i sve što im treba u zdravstvu'', rekla je Jasna Karačić, predsjednica je Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata

A potrebe su velike. Od običnih pretraga, na koje se i dalje čeka predugo do skupih lijekova.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr