Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ozren Matijašević u četvrtak je negativno ocijenio prvih sto dana rada Vlade Tihomira Oreškovića.


Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević u četvrtak je negativno ocijenio prvih sto dana rada Vlade na čelu s Tihomirom Oreškovićem, jer u tom sindikatu, kaže, nisu uspjeli steći dojam da izvršna vlast, formirana na postizbornim pregovorima, ima jasnu i jedinstvenu viziju što, kako i kada treba raditi.

Vezani članci Andrej Plenković Premijer o ukidanju prešutnih prekoračenja: ''Tražit ćemo rješenje koje neće ugroziti egzistenciju građana''. Objavio tko će i dalje primati državnu potporu Prioriteti reformi Vlada danas usvaja nacionalni plan reformi. Pitali smo stoga građane - postoji li neka reforma koja im je promijenila život? Ministri pak otkrivaju što se neće dirati

Matijašević je na konferenciji za novinare u Osijeku na temu "Raštimani orkestar Tihomira Oreškovića" rekao kako se, zbog nedostatka jasne i jedinstvene vizije o potezima koji se trebaju napraviti, događaju svakodnevne spletke i međusobna sukobljavanja među članovima Vlade.

Smatra da je, ako dva partnera (HDZ i Most) na tragu svojih predizbornih obećanja ne mogu postići dogovor o tome što se treba raditi, bolje raspisati nove izbore, jer je svaki dan ostanka na vlasti na ovakav način "šteta sve veća, a možda i nepopravljiva".

Osvrčući se na najavljeni prijedlog reformskih mjera koji bi do konca mjeseca trebao biti poslan u Bruxselles, Matijašević je kritizirao najavljeno povećanje životne dobi za odlazak u mirovinu, napominjući kako je Hrvatska na visokom trećem mjestu po nezaposlenosti mladih, odmah iza Španjolske i Grčke.

"U takvim okolnostima, kada je životni vijek u Hrvatskoj tri godine manji nego što je u prosjeku u zemljama Europske unije, u okolnostima visoke stope nezaposlenosti, najavljivati produžetak u ostanku svijeta rada... za koga i zašto?", zapitao se Matijašević.

Istaknuo je kako, ipak, ima poteza nove Vlade koji zaslužuju sindikalnu pohvalu, među kojima je i odluka kojom su mali iznajmljivači apartmana oslobođeni obveze izrade energetskih certifikata za svoje objekte, te odluke koje su omogućile poboljšanje situacije u šibenskom TLM-u i dolazak ozbiljnih investitora.

No, upozorio je kako je takvih pozitivnih primjera premalo te ih je puno lakše pobrojati nego neostvarena obećanja poput smanjenja PDV-a za poljoprivredne proizvode i brojne druge reforme, "koje su zapele u fazi postizbornih pregovora i sve se rjeđe spominju". (Hina)