Sutra je prvi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj, a tamo gdje u prvom krugu kandidati ne dobiju više od 50 posto glasova glasača koji su izašli na izbore, borit će se i u drugom krugu, 30. svibnja.

Galerija


Više od 3,66 milijuna birača može iskoristiti svoje građansko pravo na sutrašnjim lokalnim izborima, a svaki 100. građanin je ujedno i kandidat.

Biramo 20 župana ili županica te gradonačelnika ili gradonačelnicu Zagreba. Izbori su i u 127 drugih gradova, a građani odlučuju i o 428 općinskih načelnika, zamjenicima, sastavima vijeća, skupština i tako dalje. Važno je napomenuti da na lokalnim izborima ne postoji mogućnost preferencijalnog glasovanja, birači glasuju samo za željenu listu.

Interes za politiku i dalje je velik – 38.000 ljudi sanja o karijeri lokalnog političara. Pet ih se natječe za jednu poziciju.

Uz epidemiološke mjere, koje smo imali i na prošlim izborima, razoran potres u Banovini srušio je dio objekata, u kojima su se održavali izbori. Tako će birači, uz 311 redovitih mjesta glasovati i u 25 šatora. Uz to biramo i manje zamjenika, te vijećnika i zastupnika.

Glasački listići već su podijeljeni po cijeloj Hrvatskoj. Tiskalo ih se oko 14 milijuna. Demokracija košta - pa je za to potrošeno šest kamiona papira. Ukupno će izbori stajati više od 100 milijuna kuna.

Većina građana dobit će četiri glasačka listića. Za župana plavi listić, za gradonačelnika i općinskog načelnika bijeli. Za županijsku, te zagrebačku skupštinu svijetlo smeđi, a za sva gradska i općinska vijeća ružičasti listić. U mjestima gdje se biraju manjine, građani će dobiti šest listića.

I ono ključno - glasuje se isključivo u mjestu prebivališta. Za dio građana, koji se odselio zbog potresa to će biti problem.

U slučaju da sutra idete na izlet ili put izvan svog mjesta, vratite se do 19 sati želite li izabrati ljude, koji odlučuju o vašim vrtićima, kanalizaciji ili vodovodu. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr