Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UZ EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Znate li koga sve biramo na izborima vrijednima više od 100 milijuna kuna. Za jednu poziciju natječe se petero ljudi

Aktualno Galerija Ivana Brkić Tomljenović - 1 Ivana Brkić Tomljenović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Brkić Tomljenović - 5 Ivana Brkić Tomljenović - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Brkić Tomljenović - 4 Ivana Brkić Tomljenović - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Brkić Tomljenović - 3 Ivana Brkić Tomljenović - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Brkić Tomljenović - 2 Galerija 1/5 >>
Sutra je prvi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj, a tamo gdje u prvom krugu kandidati ne dobiju više od 50 posto glasova glasača koji su izašli na izbore, borit će se i u drugom krugu, 30. svibnja.

Više od 3,66 milijuna birača može iskoristiti svoje građansko pravo na sutrašnjim lokalnim izborima, a svaki 100. građanin je ujedno i kandidat.

Biramo 20 župana ili županica te gradonačelnika ili gradonačelnicu Zagreba. Izbori su i u 127 drugih gradova, a građani odlučuju i o 428 općinskih načelnika, zamjenicima, sastavima vijeća, skupština i tako dalje. Važno je napomenuti da na lokalnim izborima ne postoji mogućnost preferencijalnog glasovanja, birači glasuju samo za željenu listu.

Interes za politiku i dalje je velik – 38.000 ljudi sanja o karijeri lokalnog političara. Pet ih se natječe za jednu poziciju.

Uz epidemiološke mjere, koje smo imali i na prošlim izborima, razoran potres u Banovini srušio je dio objekata, u kojima su se održavali izbori. Tako će birači, uz 311 redovitih mjesta glasovati i u 25 šatora. Uz to biramo i manje zamjenika, te vijećnika i zastupnika.

Glasački listići već su podijeljeni po cijeloj Hrvatskoj. Tiskalo ih se oko 14 milijuna. Demokracija košta - pa je za to potrošeno šest kamiona papira. Ukupno će izbori stajati više od 100 milijuna kuna.

Većina građana dobit će četiri glasačka listića. Za župana plavi listić, za gradonačelnika i općinskog načelnika bijeli. Za županijsku, te zagrebačku skupštinu svijetlo smeđi, a za sva gradska i općinska vijeća ružičasti listić. U mjestima gdje se biraju manjine, građani će dobiti šest listića.

I ono ključno - glasuje se isključivo u mjestu prebivališta. Za dio građana, koji se odselio zbog potresa to će biti problem.

U slučaju da sutra idete na izlet ili put izvan svog mjesta, vratite se do 19 sati želite li izabrati ljude, koji odlučuju o vašim vrtićima, kanalizaciji ili vodovodu. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene