Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više ilegalnih prelazaka

Broje se u desecima: Ovo su vozila koja koriste krijumčari ljudi u Hrvatskoj

Aktualno Galerija Krijumčarenje migranata - 1 Krijumčarenje migranata - 1 Foto: DNEVNIK.hr Krijumčarenje migranata - 2 Krijumčarenje migranata - 2 Foto: DNEVNIK.hr Krijumčarenje migranata - 3 Krijumčarenje migranata - 3 Foto: DNEVNIK.hr Krijumčarenje migranata - 4 Krijumčarenje migranata - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dražen Galerija 1/5 >>
Ove godine Hrvatska bilježi veći broj krijumčarenja migranata, kao i samih nezakonitih prelazaka granice. Čak 70 posto krijumčara čine strani državljani, a najveći je pritisak na području Karlovca. Ekipa Dnevnika Nove TV bila je na mjestu gdje se čuvaju vozila oduzeta krijumčarima, a priču o tome napravile su reporterke Anja Perković i Paula Klaić Saulačić.

Ekipa Dnevnika Nove TV snimila je zaplijenjena vozila kojima su krijumčari na područje Hrvatske prevozili ilegalne migrante. Karlovačka policija čuva ih osamdesetak.

"Najčešće koriste osobna vozila, rjeđe su to kombiji, a najmanje su teretna vozila. Uglavnom se radi o vozilima stranih registarskih oznaka", rekla je Ljiljana Kurtalj, glasnogovornica Policijske uprave karlovačke.

Pročitajte i ovo Bojan Ivošević, dogradonačelnik Splita Splitski dogradonačelnik Ivošević podnio policiji prekršajnu prijavu protiv premijera: "Odlučio sam vidjeti jesu li jednako revni"

Ovisno o istrazi i odlukama suda, dio njih vrati se vlasnicima, dio ih se trajno oduzima, neka od njih završe u prodaji ili u vlasništvu države, a neka vozila se i uništavaju.

"U proteklih deset mjeseci na području PU karlovačke bilježimo 334 takva kaznena djela, što je povećanje od 170 posto. Imamo i pojačan priljev ovakvih vozila, ali uspijevamo to organizirati", napomenula je Kurtalj.

Čak 70 posto krijumčara su stranci – dolaze iz BiH, Slovenije, Srbije, Turske, pa i Češke, a na području Karlovca zabilježen je čak i slučaj krijumčara iz Kine. Migranti najčešće dolaze iz Afganistana, Turske, Maroka i Pakistana.

"Zapitaš se tko može biti krijumčar. Nikad ne znaš što se sve može dogoditi i tko je u tome, ali koliko vidim po medijima, dosta je tu stranih državljana", rekao je Dražen.

Pročitajte i ovo Povučen je zahtjev za aktivacijom saborskog mandata Banožića - 3 Doznaje Dnevnik Nove TV Banožiću potvrđena naknada šest plus šest: Bivši ministar obrane ipak se ne vraća u Sabor

Tijekom vikenda je Policijska uprava sisačko-moslavačka spriječila šest slučajeva krijumčarenja stranih državljana, a za jednim vozačem još se traga. Primorsko-goranska policija u nedjelju je uhitila šestero krijumčara, četvoricu iz Moldavije i dvoje iz Mongolije. Na jugu Hrvatske pali su i Hrvati.

"Dubrovačka policija u posljednjih tjedan dana privela je četiri osobe – prošli tjedan tri Hrvata zbog krijumčarenja, a u ponedjeljak je priveden i srpski državljanin koji ima 19 godina. Prema neslužbenim informacijama, prošli tjedan ekipa iz Hrvatske krijumčarila je turske državljane, među njima je bilo i djece", ispričala je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Prema saborskom izvješću o stanju ilegalnih migracija, od početka godine zabilježeno je više od 60 nezakonitih prelazaka granice, 70 posto više nego u istom razdoblju lani.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene