Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će kontrolirati zabranu pušenja?

Zabrana pušenja: Ovlasti ima samo policija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još dva dana i potpuna zabrana pušenja u javnim prostorima! I dok većina ugostitelja kao i pušača na to uopće nije pripremljena, mnogi se pitaju hoće li zakon izdržati te tko će ga uopće i provoditi? Ovlasti jedino ima policija, što znači da će za svaku cigaretu vlasnici prostora morati uzbunjivati policiju.

U kafićima se ispuhuju posljednji dimovi cigareta. Do potpune zabrane ostala su samo dva dana. No, pušači se s tim ne žele pomiriti. Smatraju da pušenje ne bi trebalo zabraniti baš svugdje. Ali tako će biti. U suprotnom slijede drakonske kazne. Svakog pušača kojeg inspekcija ulovi s cigaretom u zatvorenom prostoru slijedi kazna od 1000 kuna, a vlasniku lokala do 15 000. Ugostitelj je stoga svakog gosta dužan upozoriti da ne smije pušiti. Ako ne posluša, mora pozvati policiju. No, hoće li policija uspjeti reagirati na sve pozive, mnogi već sumnjaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoke kazne Talijanski grad uveo novo pravilo: Pušenje samo na udaljenosti od pet metara od drugih Slika nije dostupna Pod nadzorom inspekcija Zabrana pušenja sve bliže, ugostitelji nepripremljeni

'Mi o tome nećemo voditi brigu'

'Mi o tome nećemo ni voditi brigu. Ako je Zakon donesen kao takav, vjerojatno su se svi oni koji su zaduženi za provedbu Zakona i pobrinuli da to bude provedeno, inače to nema smisla. Mi smo poznati po tome da donosimo Zakone, a onda ih ne sprovodimo i ne znam kuda to vodi', kaže Nenad Šepak, predsjednik Udruženja ugostitelja. Ipak, gazda lokala koji smo posjetili se pripremio. Zbog zabrane pušenja napravio je pokretnu terasu. Previše je, kaže, uložio da bi mu se isplatila, ali nada se da će barem moći opstati. 'Pokušavamo malo utjecati, borimo se protiv toga. Smatramo da će to jako utjecati. Pogotovo na turizam, to će pasti jako mnogo. A manji lokali koji nemaju terasu, ne znam kako će biti. Prognoze su jako loše', kaže Dražen Ivančić.

Milinović ne želi ni čuti

Da će promet u kafićima pasti, slažu se svi ugostitelji. Samo se boje prognozirati koliko. S ministrom zdravstva Darkom Milinovićem već mjesecima vode bitku. Kvalitetna ventilacija s kojom pušač bez problema može sjediti kraj nepušača, stoji, kako kažu, najmanje 20 000 kuna. No, ministar za to ne želi ni čuti. Pitanje je hoće li Hrvatska to moći izdržati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene