Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

Ovi koji pišu blogove mora da su u gimnaziji išli na Lidrano

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregled još jednog događajima nabijenog tjedna donosi Ivana Petrović.

Teško je graditi vjeru u sustav kad je u jednom gradu nakon župana za nasilje priveden ni manje ni više nego višepozicioniran policajac. Voditelj odjela za obradu kriminaliteta razbijao je po kasinu, vrijeđao i prijetio i uhićenju te se opirao. Sindikat policije hvali do neba to što su ga kolege uhitile. Pa još je samo trebalo da se to elementarno postupanje ne dogodi. I stoga se tu nema što hvaliti. Možemo samo sumnjati koliko je još takvih po lokalnim policijskim šerifatima, koji će puknuti u nekoj svojoj noći kazina. A inače su zaduženi su za suzbijanje kriminala.

Ne odgađaju mnoge zemlje uvođenje eura uzalud

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažniji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: Pogledajte što se sve događalo u posljednjih sedam dana Pregled tjedna - Ivana Petrović Burni dani Pregled tjedna Ivane Petrović: Događaja svake vrste stvarno nije manjkalo

MMF nam je poslao preporuke, ali za postići bolji rast potrebna je efikasnija i jeftinija i manja državna uprava i prije svega efikasnije pravosuđe. Potrebno je institucije reformirati na način da nama služe, a ne da nas kontroliraju. Što nije baš zadatak za mahnut štapićem i kazati abrakadabra. Na sve to se Vlada sprema na pripremu za uvođenje eura. Euro je naša obaveza, a uvesti ga trebamo kad budemo spremni po svim točkama kriterija iz Maastrichta. Ne odgađaju zalud mnoge zemlje koje su u EU ušle još 2004. tu političku odluku.

Teško je biti optimist oko arbitraže u Washingtonu

Refleksija lošeg pravosuđa i institucija kao poluga kontrole je na neki način i odluka švicarskog Vrhovnog suda. Koji je odbio žalbu hrvatske na prvostupanjsku odluku u arbitraži o upravljanju INA-om. Prema kojoj je Hrvatska tvrdila da su upravljačka prava molu prenesena korupcijom. Jedno od uporišta bila je i odluka Ustavnog suda koji je pred istekom mandata dijela sudaca i pred izbore 2015. ocijenio da presude u slučajevima Hypo i INA-Mol nisu u skladu s ustavom. Teško je stoga bit optimist u slijedećoj arbitraži s molom u Washingtonu. Onu o plinskom biznisu. Koja je nužno povezana sa sporom u Genevi. Koji je bio prvi upravo zato, jer je rješavao prethodno pitanje.

U međuvremenu Rosnjeft želi uči u vlasničku strukturu INE. U upravi te velike ruske kompanije je bivši njemački kancelar Schroder. INA kao takva je za Rosnjeft sitnica, ali se nalazi u zemlji jedinoj članici unije na Balkanu koja ima široki izlaz na Mediteran. I to je stavlja u fokus interesa. Zato će valjda Putin dobit naše južno voće

Pelješki i Pelješački most

Predsjednica je Pelješki most proglasila Pelješačkim . Što blage veze nema s hrvatskim jezikom jer poluotok je Pelješac a most pelješki, i pelješko je sve pelješko, a ne pelješačko i to kroz stoljeća.Ali s obzirom na to da pelješački asocira na glagol pelješiti, možda je gospođi Kolindi u podsvjesti bio Agrokor.

Afera u kojoj je blogeru malo pomalo počelo uspjevati okretat pilu naopako pa teorije o Knightheadu kao lešinarskom fondu najglasnije promiče šef oporbe Bernardić na tragu Todorićeve retorike. I ne samo to. Vlaho Orepić na Odboru za nacionalnu sigurnost sumnja da je američki fond, fond našeg ključnog NATO partnera ugrozio našu nacionalnu sigurnost. A povjerenstvo zove za svjedoke Manolića i Mesića. Agrokor prerasta u pravu obavještajnu operaciju koju prepoznaje svatko tko imalo nešto razumije. Fokus se s Todorićevih kredita njegove nadgradnje i mutne bare kriminala koji je by the way teško i probušio našu nacionalnu sigurnost pomiče na Ramljaka ugovor i roll up kreditore. A ovi koji pišu blogove ima bit da su u gimnaziji išli na Lidrano.

Tko je tu lud?

Dakle bloger pokrade milijarde,dobavljači govore da ih je lex spasio,kreditori u roll up-u da oni su izabrali Madison Pacific za svog koordinatora. Bloger pod tjeralicama iznosi povlaštene informacije, a za to krivi druge. Pa tko je tu lud. A Vlada šuti što je najveća greška. To što taji tko je pisao lex i što transparentno nije objasnila dijelove ugovora o roll upu koji na prvu, zabranom smjene Ramljaka dovodi u pitanje suverenitet same Vlade,a za kojeg stručnjaci za trgovačko pravo kažu da je u redu. Ta tajnovitost ne ulijeva povjerenje ionako zbunjenog naroda. Ali tko narod pita! Ovo je party za odabrane.

Cijeli pregled tjedna pogledajte u videoprilogu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene