Pregled još jednog događajima nabijenog tjedna donosi Ivana Petrović.


Teško je graditi vjeru u sustav kad je u jednom gradu nakon župana za nasilje priveden ni manje ni više nego višepozicioniran policajac. Voditelj odjela za obradu kriminaliteta razbijao je po kasinu, vrijeđao i prijetio i uhićenju te se opirao. Sindikat policije hvali do neba to što su ga kolege uhitile. Pa još je samo trebalo da se to elementarno postupanje ne dogodi. I stoga se tu nema što hvaliti. Možemo samo sumnjati koliko je još takvih po lokalnim policijskim šerifatima, koji će puknuti u nekoj svojoj noći kazina. A inače su zaduženi su za suzbijanje kriminala.

Ne odgađaju mnoge zemlje uvođenje eura uzalud

Vezani članci Slika nije dostupna Zakon političare štiti do zadnje linije fotelje Slika nije dostupna PREGLED TJEDNA Loša šminka se otopila, krinolina se rašila. I vidi belaja!

MMF nam je poslao preporuke, ali za postići bolji rast potrebna je efikasnija i jeftinija i manja državna uprava i prije svega efikasnije pravosuđe. Potrebno je institucije reformirati na način da nama služe, a ne da nas kontroliraju. Što nije baš zadatak za mahnut štapićem i kazati abrakadabra. Na sve to se Vlada sprema na pripremu za uvođenje eura. Euro je naša obaveza, a uvesti ga trebamo kad budemo spremni po svim točkama kriterija iz Maastrichta. Ne odgađaju zalud mnoge zemlje koje su u EU ušle još 2004. tu političku odluku.

Teško je biti optimist oko arbitraže u Washingtonu

Refleksija lošeg pravosuđa i institucija kao poluga kontrole je na neki način i odluka švicarskog Vrhovnog suda. Koji je odbio žalbu hrvatske na prvostupanjsku odluku u arbitraži o upravljanju INA-om. Prema kojoj je Hrvatska tvrdila da su upravljačka prava molu prenesena korupcijom. Jedno od uporišta bila je i odluka Ustavnog suda koji je pred istekom mandata dijela sudaca i pred izbore 2015. ocijenio da presude u slučajevima Hypo i INA-Mol nisu u skladu s ustavom. Teško je stoga bit optimist u slijedećoj arbitraži s molom u Washingtonu. Onu o plinskom biznisu. Koja je nužno povezana sa sporom u Genevi. Koji je bio prvi upravo zato, jer je rješavao prethodno pitanje.

U međuvremenu Rosnjeft želi uči u vlasničku strukturu INE. U upravi te velike ruske kompanije je bivši njemački kancelar Schroder. INA kao takva je za Rosnjeft sitnica, ali se nalazi u zemlji jedinoj članici unije na Balkanu koja ima široki izlaz na Mediteran. I to je stavlja u fokus interesa. Zato će valjda Putin dobit naše južno voće

Pelješki i Pelješački most

Predsjednica je Pelješki most proglasila Pelješačkim . Što blage veze nema s hrvatskim jezikom jer poluotok je Pelješac a most pelješki, i pelješko je sve pelješko, a ne pelješačko i to kroz stoljeća.Ali s obzirom na to da pelješački asocira na glagol pelješiti, možda je gospođi Kolindi u podsvjesti bio Agrokor.

Afera u kojoj je blogeru malo pomalo počelo uspjevati okretat pilu naopako pa teorije o Knightheadu kao lešinarskom fondu najglasnije promiče šef oporbe Bernardić na tragu Todorićeve retorike. I ne samo to. Vlaho Orepić na Odboru za nacionalnu sigurnost sumnja da je američki fond, fond našeg ključnog NATO partnera ugrozio našu nacionalnu sigurnost. A povjerenstvo zove za svjedoke Manolića i Mesića. Agrokor prerasta u pravu obavještajnu operaciju koju prepoznaje svatko tko imalo nešto razumije. Fokus se s Todorićevih kredita njegove nadgradnje i mutne bare kriminala koji je by the way teško i probušio našu nacionalnu sigurnost pomiče na Ramljaka ugovor i roll up kreditore. A ovi koji pišu blogove ima bit da su u gimnaziji išli na Lidrano.

Tko je tu lud?

Dakle bloger pokrade milijarde,dobavljači govore da ih je lex spasio,kreditori u roll up-u da oni su izabrali Madison Pacific za svog koordinatora. Bloger pod tjeralicama iznosi povlaštene informacije, a za to krivi druge. Pa tko je tu lud. A Vlada šuti što je najveća greška. To što taji tko je pisao lex i što transparentno nije objasnila dijelove ugovora o roll upu koji na prvu, zabranom smjene Ramljaka dovodi u pitanje suverenitet same Vlade,a za kojeg stručnjaci za trgovačko pravo kažu da je u redu. Ta tajnovitost ne ulijeva povjerenje ionako zbunjenog naroda. Ali tko narod pita! Ovo je party za odabrane.

Cijeli pregled tjedna pogledajte u videoprilogu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju