Igor Sečin (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Igor Sečin (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Naftni gigant Rosnjeft i dalje je čvrsto zainteresiran za ulazak u vlasničku strukturu Ine. U intervjuu za subotnji Jutarnji list, prvi čovjek Rosnjefta Igor Sečin tvrdi da su rafinerije u Rijeci i Sisku ključna imovina Ine.


Ako Rosnjeft uđe u vlasničku strukturu kompanije ta postrojenja bit će modernizirana i moći će rentabilno poslovati. Većinski ruska državna kompanija u djelomičnom vlasništvu svoje namjere iznijela je još prije četiri godine Vladi Zorana Milanovića, no od tada nikakvog pomaka nije bilo.

"Upoznat sam s činjenicom da je hrvatska Vlada već nekoliko puta izjavila da očekuje modernizaciju rafinerija, no da je mađarski MOL, kao najveći dioničar Ine, najavio planove za zatvaranje postrojenja u Sisku tvrdeći da proizvodnja navodno nije isplativa i da radnika ima previše. Uprava Ine očito se fokusirala na riječku rafineriju koja je blizu mora i može se lakše uključiti u trgovački lanac. Međutim, mi smatramo da nema razloga zatvarati rafineriju koja nakon modernizacije može zauzeti važnu poziciju na europskom tržištu prerade nafte. Dapače, ona zapošljava visoko kvalificirane, iskusne stručnjake i ne može se dozvoliti da oni ostanu na cesti. Ako Rosnjeft uđe u vlasničku strukturu Ine, kompanijina postrojenja bit će modernizirana i moći će proizvoditi naftne derivate u okvirima tržišne rentabilnosti", rekao je Igor Sečin Jutarnjem listu.