Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestašica

Ovi bi se proizvodi uskoro mogli plaćati 'suhim zlatom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čokolada bi se uskoro mogla plaćati suhim zlatom - prognoze su FAO-a. Zbog globalnoga zatopljenja svijetu prijeti nestašica kakaovca.

Ako ste već sada krenuli u svoju smočnicu provjeravati zalihe čokolade, provjerite i kako stojite s vinom.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda Zimski Wine and Walk - 1 Wine and walk Sve popularniji oblik turizma na istoku Hrvatske: Posjetitelji su oduševljeni

Slavina iz koje curi čokolada uskoro bi mogla biti zavrnuta. Razlog tome je globalno zatopljenje. Suša je poharala plantaže kakaovca. 'Obala bjelokosti, Gana i Nigerija gdje je 80% svjetske proizvodnje koje su momentalno izložene, zbog nepravilnosti oborina, podložne su sušama', rekao je dr. Bojan Stipešević sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Život bez čokolade ne može zamisliti slastičarka Tina Jurić. 'Iskreno, ne bi ga mogla zamisliti. Čokoladni kolač je najbolji za mene', kaže Tina. Čini se da će Tina ipak morati stavljati više voća u svoje kolače. Nestašica čokolade znači poskupljenje. Do novih plodova kakaovca nije lako doći. 'Mladica prvi puta daje neki plod za 5-8 godina', rekao je dr. Stipešević.

>> Svijetu prijeti globalna nestašica - vina!?

Na čokoladu dobro sjeda kapljica vina. No, i vina bi moglo nestati. Ovoga puta nije krivo globalno zatopljenje već Kinezi. Počeli su masovno piti vino. 'Mogli bi kompletno svi hrvatski proizvođači cijelu svoju proizvodnju izvesti što se tiče veličine tržišta', kaže Josip Tokić iz PP Orahovice.

Iz Orahovice put Kine već je krenula frankovka. 'Prije tri tjedna smo imali jednu isporuku frankovke. Spremni smo i sa većim količinama izaći nego što do sada izvozimo', rekao je Tokić. Utješno je da Kinezi piju ili jako jeftina ili jako skupa vina. U Europi će ipak ostati vina koja se najviše i kupuju - ona u sredini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene