Svijet se suočava s nestašicom vina jer potražnja višestruko premašuje ponudu, upozoravaju istraživanja.


Istraživanje Morgan Stanleya otkrilo je kako je potražnja za vinom u 2012. godini premašila ponudu za 300 milijuna sanduka vina, piše BBC. To je najveći deficit u posljednjih 50 godina.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović otkrio kako je završio u Klubu usred koronakrize: "Zvao me prijatelj iz Dalmacije, bilo je puno hrane koju je trebalo baciti" Dug bolnica veledrogerijama - 6 Veliki rast duga bolnica prema veledrogerijama, prijeti nestašica lijekova: "To nijedna kompanija ne može izdržati"

Proizvodnja vina iz godine u godinu u svijetu opada. Prošle godine ona je pala na najnižu razinu u posljednja četiri desetljeća. U svijetu je trenutno više od milijun proizvođača vina koji proizvode oko 2,8 milijardi sanduka vina svake godine.

>>ŠOKANTNO: Zmija preživjela 3 mjeseca u boci vina, ugrizla ženu

Istraživači smatraju kako će proizvodnja i dalje opadati, što će dovesti do povećanja cijena vina, ali i izvoza. Ističu kako je to sve posljedica pada proizvodnje u Europi općenito, ali i lošeg vremena.

Sveukupna proizvodnja vina pala je za 10% u posljednjih godinu dana, a čak za 25% od 2004. kada je zabilježena rekordna proizvodnja.

Podaci pokazuju i kako su Francuzi najveći potošači vina na svijetu, dok su stanovnici SAD-a na drugom mjestu.

Pogledajte video:

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook