Snažno nevrijeme zahvatilo je danas Dalmaciju i Kvarner. Orkansko jugo diljem Jadrana uzrokovalo je veliku materijalnu štetu. U kratkom vremenu obilna kiša prouzročila je probleme i prekide u prometu.


Večeras je na udaru Istra. Buru je zamijenilo jako jugo s olujnim i orkanskim udarima. Najjači udar juga od 156 kilometara na sat zabilježen je u Labinu gdje je pala i najveća količina kiše.

Vezani članci Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Oglasili se i u Istri o koronavirusu: "Učenici pulske gimnazije mogu se vratiti na nastavu" Munje u Istri, ilustracija (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo jug Istre: U samo dva sata više od 11 tisuća munja

Obilna kiša pogodila je i Rovinj. Snažni pljuskovi poplavili su rivu gdje su ubrzo stigle sve dežurne službe od policije, vatrogasaca do hitne pomoći.

Olujno jugo nije poštedjelo ni jug Hrvatske. U Dubrovniku je vjetar puhao više od 150 kilometara na sat, a u prekidu su brojne brodske linije. Županijski centar zaprimio je više dojava građana o nanesenoj materijalnoj šteti.

"Normalno mi smo oprezni. dobijemno upozorenje od DHMZ-a, tako smo dobili i za danas i odamah se podignemo na stupanj više, da brzo interveniramo jer znamo da ove intervencije moramo brzo rješavati", rekao je Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik, dodajući da su danas sve intervencije uspješno riješili. 

I u Splitu brojni problemi zbog juga. Nevrijeme je prouzročilo štetu na 15 automobila. Brojne ulice su tijekom dana bile zatvorene zbog porušenih stabala, a snažan vjetar odlomio je dio fasade na jednoj srednjoj školi. Gotovo sve katamaranske i trajektne linije danas su bile u prekidu.

Kišoviti studeni nije zaobišao ni Zadar. Jaka kiša padala je cijeli dan i uzrokovala probleme u prometu jer su neke ulice uslijed pljuska bile poplavljene. Kao i u ostatku Dalmacije, došlo je do prekida trajektnih i katamaranskih linija.

Narančasto upozorenje danas je bilo izdano i za riječko područje. U Rijeci je jutros, uslijed jake kiše, poplavljena tržnica. Iz civilne zaštite poručili su građanina da budu spremni zaštiti sebe i svoju imovinu. Također, upozoravaju na mogući prekid opskrbe energijom, kao i opskrbe vodom.

Katarina Jusić, reporterka Dnevnika Nove TV, javila je kasno sinoć da riječka tržnica pliva. "Trenutačno je velikim dijelom riječke place nemoguće proći ako nemate gumene čizme. Uobičajena je ovo pojava u Rijeci za vrijeme jakih kiša i snažnog juga, razina mora se na rivi podiže i more iz šahtova izbija na površinu", izvijestila je Jusić.

Riječki vatrogasci imali su tek jednu intervenciju i to baš na tržnici, gdje su preko jedne velike vode prenijeli djecu iz igraonice do roditelja.