Svoju zgradu je dobio baranjski kulen. Otvorena je Kuća baranjskoj kulena, i bit će na raspolaganju proizvođačima, ali i potrošačima - 365 dana u godini.

Galerija Otvorena prva hrvatska Kuća kulena - 2 Otvorena prva hrvatska Kuća kulena - 7 Otvorena prva hrvatska Kuća kulena - 6 +4 Otvorena prva hrvatska Kuća kulena - 5

Delicija koja je dobrodošla u svačiji dom, od danas ima i svoju kuću. S 12 i pol milijuna kuna, od čega je 85 posto iz europske blagajne, izgrađena je Kuća baranjskog kulena sa pogonima koje će moći koristiti lokalni kulenari.

Vezani članci Zlato - 3 Otporno na inflaciju: Ulaganje u ovaj plemeniti metal je kao oročena štednja koju ne nadzire ni jedna država PR U SPAR-u isključivo jaja domaćih proizvođača s oznakom „Živjeti zdravo“

"Kuća Baranjskog kulena je jedinstvena u cijeloj Hrvatskoj i za sada je ona prva“, rekao nam je proizvođač kulena Petar Dobrovac. "Imamo sve, komplet, od unošenja mesa unutra u prostor, mašine, punilice, našine za mljeti meso, pušnica, zrionica, komora“, dodaje Slobodan Stanković.

Izgradnju je potaknula Udruga proizvođača kulena Baranjski kulen. Cilj je ujednačiti kvalitetu i povećati proizvodnju koja je u Hrvatskoj upola manja od potražnje. Baranjski kulen tražen je i u zemljama Europske unije, gdje je od 2012. zaštićen i registriran.

"Tisuću tona je sasvim sigurno nešto što bi mi u ovom trenutku sada na tržištu mogli plasirati“, tvrdi proizvođač Miodrag Komlenić. "Osnovna pretpostavka kad proizvođač uđe u ovoj pogon je da proizvodi proizvod pod zaštitnom oznakom zemljopisnog porijekla, Baranjski kulen, i on je dužan poštivati sve odredbe specifikacije koje su propisane“, dalje je pojasnio.

Više kulena značit će i više domaćih svinja, začinske paprike, radnih mjesta. Probna proizvodnja je pri kraju. Uskoro će useliti i prvi stanari. Uz pet proizvodnih pogona i zrionu, uređena je i kušaonica, jer kulen je i mamac za kontinentalni turizam.

Više o ovoj temi doznajte iz videa priloženog uz tekst.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju