Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''hvala za beskrajnu odanost''

Minuta šutnje u vojarnama diljem Hrvatske i svijeta: Otvorena knjiga žalosti za Josipa Briškog

Josip Briški Foto: Dnevnik.hr) - 1
Josip Briški Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Josip Briški Foto: Dnevnik.hr) - 1 Josip Briški Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Otvorena knjiga žalosti za poginulog vojnika Josipa Briškog (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Otvorena knjiga žalosti za poginulog vojnika Josipa Briškog (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Josip Briški (Foto: MORH) Josip Briški (Foto: MORH) Foto: MORH Damir Krstičević (Foto: MORH) Damir Krstičević (Foto: MORH) Foto: MORH +0 Mirko Šundov (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Vojarne u Hrvatskoj i diljem svijeta u misijama u kojima sudjeluju hrvatski vojnici te Ministarstvo obrane minutom šutnje odalo počast za Josipa Briškog koji je poginuo u napadu na hrvatske vojnike u Afganistanu u srijedu. U knjigu žalosti upisali su se ministar obrane Damir Krstičević, načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, generali i brojni vojnici.

Radni dan u vojarnama u Hrvatskoj i diljem svijeta u misijama i operacijama u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici i Ministarstvu obrane počeo je minutom šutnje te je na taj način odana počast Josipu Briškom, preminulom pripadniku Hrvatske vojske u misiji u Afganistanu.

Otvorena je i knjiga žalosti, a u nju se upisao ministar obrane Damir Krstičević. ''Dragi i poštovani Josipe, hrabro i časno otišao si u vječnost i stao si uz rame najvećih velikana i ratnika. Hvala ti za vjernost Domovini i za beskrajnu odanost Hrvatskoj vojsci. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcu svakog hrvatskog vojnika. Počivao u miru, hrabri ratniče'', napisao je ministar.

U knjigu žalosti upisali su se i načelnik Glavnog stožera OSRH-a Mirko Šundov, viceadmiral Robert Hranj, brigadni general Krešo Tuškan, državni tajnici MORH-a Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnici Uprava GS i drugi visoki dužnosnici Minsitarstva obrane i Hrvatske vojske. 

Opraštajući se od preminulog vojnika, general Šundov je rekao kako će se Hrvatska vojska sjećati Josipa kao dobrog i hrabrog vojnika koji je ostavio trag u misijama i operacijama u kojima Hrvatska vojska sudjeluje. ''Svi u Hrvatskoj vojsci smo mu na tome zahvalni. On je, nažalost, prva žrtva od kada Hrvatska vojska sudjeluje i misijama i operacijama“, rekao je general Šundov.

Pročitajte i ovo Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) jedan poginuo, dvoje ranjenih Tko su hrvatski vojnici koji su napadnuti u Afganistanu? "Prava obitelj i pravi dečki. Žao mi je tog mladog života"

Josip Briški preminuo je u utorak od zadobivenih teških ozljeda tijekom samoubilačkog napada na konvoj s hrvatskim vojnicima u Afganistanu. Osim Briškog, u napadu su ranjena još dvojica hrvatskih vojnika. Jednom od njih slomljena je bedrena kost i nalazi se na liječenju u američkoj vojnoj bolnici u Kabulu. Drugi vojnik ima tešku ozljedu ruke. Preživjeli vojnici nisu u životnoj opasnosti i u Hrvatsku će se vratiti čim se oporave dovoljno da mogu podnijeti put nazad u domovinu.

Tijekom dana u Afganistan kreće tim Ministarstva obrane i Oružanih snaga na čelu sa zapovjednikom Zapovjedništva specijalnih snaga briganim generalom Pericom Turalijom kako bi posjetio ozlijeđene vojnike i pružio podršku ostalim pripadnicima Hrvatskog kontingenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene