Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DNEVNIK NOVE TV DOZNAJE

Dubrovnik zabranjuje nove apartmane unutar zidina: "Prestat će se izdavati dozvole u iduća dva mjeseca, čeka se Gradsko vijeće"

Aktualno Galerija Mato Franković i Paula Klaić Saulačić, reporterka Dnevnika Nove TV Mato Franković i Paula Klaić Saulačić, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV Dubrovnik - 1 Dubrovnik - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Dubrovnik - 2 Dubrovnik - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Dubrovnik - 3 Dubrovnik - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika Galerija 1/5 >>
Dubrovnik planira prestati izdavati nove dozvole za apartmane unutar gradskih zidina. Što to točno znači i što je s ostatkom Dubrovnika u Dnevniku Nove TV je objasnio gradonačelnik Maro Franković.

Novi zakon o turizmu prvi put daje mogućnost gradovima i općinama da ograniče broj apartamana. Problem je to posebno vidljiv u Dubrovniku.

UNESCOVA zaštićena baština dugi niz godina je pod velikim pritiskom, stanovnika je sve manje, a apartmana sve više. Unutar zidina, prema internom popisu stanovnika, 2016. godine bilo ih je oko 1500. No danas ih je, kažu iz grada tek oko tisuću. A u povijesnoj jezgri kreveta za turiste je tri puta više, čak 3025.

Pročitajte i ovo Mjesto Ruda - 3 Cetinska krajina Puknuo je magistralni cjevovod, voda je tekla cestom i nosila sve pred sobom: "Da su djeca 10 minuta kasnije išla na misu, diglo bi ih u zrak"

To jasno govori kako lokalno stanovništvo gubi borbu pred stihijskim turističkim rastom. A upravo unutar zidina, prvi doznaje Dnevnik Nove TV, krenut će se sa zabranom novih apartmana.

Paula Klaić Saulačić ima detalje, a s njom je i gradonačelnik Dubovnika Mato Franković.

Nove dozvole za apartmane unutar zidina Dubrovnik će prestati izdavati nakon što u idućih dva mjeseca završe cjelokupni postupak te donesu odluku na sjednici Gradskog vijeća.

Pročitajte i ovo Ilustracija DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV Dobre vijesti za vozače! Od utorka jeftinije gorivo, evo koliko ćemo ga plaćati

"Cilj je živi grad i imamo jasnu strategiju i plan što, kako i na koji način dalje", rekao je Franković i pojasnio da za dva mjeseca grad više neće izdati ni jednu dozvolu za apartman.

"Postigli smo jednu brojku koja je uistinu velika, što se tiče smještajnog kapaciteta unutar stare jezgre. Grad Dubrovnik ima strategiju populacije povijesne jezgre, kupujući nekretnine u povijesnoj jezgri i dodjeljujući ih mladim obiteljima do deset godina i to je naš cilj i naša vizija"; objasnio je.

Pročitajte i ovo Dubrovnik Vaš glas Trebaju li i drugi gradovi, poput Dubrovnika, ograničiti broj apartmana? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Franković smatra da problema neće biti jer je Zakon o turizmu jasan.

"Ne govorimo o zabranama, već o regulacijama, upravljanju turizmom. Mi postupamo sukladno zakonu", dodaje.

Apartmanima koji imaju dozvole one se neće ukinuti, ali iz Dubrovnika očekuju da će se broj apartmana svejedno kroz vrijeme smanjiti. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Na hrvatskoj obali Organizirao ilegalni tulum u šumi, naplatio ulaznice, bilo je i droge, a onda je upala policija

"Izmjenama GUP-a Grada Dubrovnika već smo zabranili da se u zonama stambenog življenja mogu graditi apartmani, međutim aktima Grada Dubrovnika najkasnije do kraja ove godine regulirat ćemo i mogućnost da se u stambenim zgradama više neće moći baviti djelatnošću najma", objasnio je Franković plan za kontrolu broja apartmana i u ostatku Dubrovnika.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene