Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manja izlaznost

Održani izbori u Ličko-senjskoj županiji: Stabilna prednost HDZ-a, slijede ga Lista Darka Milinovića i HSP

Plakati za izbore u Ličko-senjskoj županiji (Foto: Dnevnik.hr)
Plakati za izbore u Ličko-senjskoj županiji (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Plakati za izbore u Ličko-senjskoj županiji (Foto: Dnevnik.hr) Plakati za izbore u Ličko-senjskoj županiji (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sabina Tandara Knezović (Foto: Vijesti Nove TV) Galerija 1/2 >>
U Ličko-senjskoj županiji, gradovima Ogulinu i Iloku te općini Davor u nedjelju u 19 sati zatvorena su biračka mjesta na kojima su tamošnji birači prijevremeno birali županijsku skupštinu te gradska i općinska vijeća raspuštena jer nisu donijela proračune za ovu godinu. Prema privremenim nepotpunim rezultatima prijevremenih izbora HDZ sa svojom listom vodi u Ličko-senjskoj županiji.

DIP je objavio prve privremene rezultate izbora u Lici sa 113 biračkih mjesta od njih 116: HDZ (HSU,HSP AS, HSS, HBS) 36,94 %, Lista Darka Milinovića 19,80 %, HSP 14,65 %, Lista Ante Dabe 10,78 %, SDSS 5,88 %, SDP 4,12 %, Živi Zid 3,17 %, Stranka rada i solidarnosti 1,88 % i HSLS/HNS 2,73 %.

Birališta zatvorena u 19 sati

Pročitajte i ovo Red za glasanje u Indiji Užarena atmosfera Počela druga faza glasanja na najvećim svjetskim izborima Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti

S posebnom pozornošću čeka se ishod izbora u Lici, odnosno odgovor hoće li HDZ uspjeti zadržati kontrolu nad skupštinom koja je krajem 2018. srušila proračun županu Darku Milinoviću, bivšem HDZ-ovcu koji je na izbore izašao s nezavisnom listom. Po podacima od 17 sati, zanimanje Ličana za izbore osjetno je slabije nego na redovnim izborima prije dvije godine. Tada ih je do 16.30 glasovalo 48,1 posto u nedjelju samo 40, 4 posto.

S druge strane, birači u Ogulinu, Iloku i posebno Davoru, koji su birali gradska i općinsko vijeće izašli su na birališta u većem postotku nego u svibnju 2017.

Ličani su u županijsku skupštinu birali 31 vijećnika, Ogulinci i Iločani 17, odnosno 15 gradskih vijećnika, u Davoru se birao 13 općinski vijećnik.

Prvi, nepotpuni rezultati izbora bit će od 20 sati dostupni na mrežnoj stranici Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), a ažurirat će se svakih pola sata.

Nedjeljni izbori četvrti su prijevremeni od lokalnih izbora. Prije Like, Ogulina, Iloka i Davora svoja su vijeća prijevremeno birali grad Orahovica i općine Muć i Milna.

Kako je bilo nakon redovnih izbora?

Na redovnim lokalnim izborima, održanim u svibnju 2017., u Skupštini Ličko-senjske županije, koja ima 31 vijećnika, 18 mandata pripalo je listi HDZ-a koju je 'nosio' Darko Milinović, sedam NL Karla Starčevića, tri SDP-u, dva SDSS-u i jedan mandat HSLS-u. Na izbore je izašlo gotovo 60 posto birača.

Karlo Starčević, nositelj liste HSP-a, je nakon objave rezultata rekao da se većina neće moći oformiti bez njegove stranke te dodao da će HSP "ponuditi suradnju svima".

Nositelj liste Bura promjene, gradonačelnik Novalje Ante Dabo, rekao je da je lista zadovoljna s tri osvojena mandata. Dodao je da se nada da "nikome neće pasti na pamet ponovno rušiti proračun i izazvati nove izbore".

U ogulinsko Gradsko vijeće, koje ima 17 vijećnika, osam mandata osvojila je HDZ-ova koalicija, pet SDP, tri NL Željka Stipetića te jedan mandat Demokratski savez Srba. Konačan odaziv je bio 52, 5 posto.

U svoje Gradsko vijeće od 15 vijećnika, Iločani su izabrali po pet vijećnika sa liste HDZ/HSLS-a te NL Marine Budimir, tri HSS-ovca, te po jednog pravaša (HSP-AS) i SDP-ovca. Izborima se odazvala polovica birača (49, 4 posto).

U Općinskom vijeću Davora od 13 vijećnika, većinu, odnosno sedam mandata osvojio je HDZ, šest koalicija HSS/SDP. Odaziv je bio 45, 1 posto.

Na 'ličke izbore' izašlo 16,8 posto birača

Na 'ličke izbore' čiji se rezultat čeka s posebnom pozornošću, do 11,30 sati izašlo je 16,8 posto birača, odnosno njih oko 7300 od ukupno 43 tisuće.

Slabiju izlaznost bilježi i sjedište Županije, Gospić, u kojemu je do 11,30 sati glasalo oko 19 posto birača, odnosno 2061 od gotovo 11 tisuća. Na redovnim izborima u isto vrijeme na birališta je bila izašla gotovo četvrtina birača, njih gotovo 2700. Najbolju izlaznost ima Udbina (22 posto) i Senj (21,5 posto) te Karlobag (19,5 posto).

Na izbore za svoje Gradsko vijeće u nedjelju prijepodne glasovalo je 19,7 posto Ogulinaca (njih 2200 od 11.100), što je tek neznatno manje u odnosu na redovne izbore kada ih je glasalo 19,8 posto.

Nešto bolji odaziv, 19 posto, nego u svibnju 2017. (18,6 posto) ima Ilok, koji bira Gradsko vijeće od 15 vijećnika. U apsolutnim brojkama u nedjelju je u Iloku glasovalo 20-ak birača manje nego u svibnju 2017.,ali je i ukupan broj birača ove godine manji. Bolji odaziv (17,7 posto), nego na redovnim izborima (14 posto) ima posavska općina Davor, koja bira 13 vijećnika u Općinsko vijeće.

Glasali Kustić i Milinović

Na svoja biračka mjesta su izašli glasati Marijan Kustić iz HDZ-a i nezavisni Darko Milinović.

Ličani u županijsku skupštinu biraju 31 vijećnika, Ogulinci i Iločani 17, odnosno 15 gradskih vijećnika, u Davoru se bira 13 općinskih vijećnika.

S posebnom pozornošću čeka se rezultat ličkih izbora, odnosno odgovor na pitanje hoće li HDZ-u 'poći za rukom' zadržati kontrolu nad skupštinom koja je krajem prošle godine srušila proračun županu Darku Milinoviću, bivšem HDZ-ovcu koji na izbore izlazi s nezavisnom listom.

Za ličku skupštinu natječe se devet lista, birati njene vijećnike može oko 43.000 birača za koje se u nedjelju otvara 116 biračkih mjesta.

Na birališta izlazi i nešto više od 11.000 Ogulinaca, oko 5500 Iločana u čijem će se gradu provesti pilot projekt eIzvodi za unaprjeđenje izbornog postupka te oko 2400 birača u općini Davor, svi oni glasovati mogu od 7 do 19 sati.

Prvi rezultati od 20 sati

Prvi, privremeni nepotpuni rezultati izbora bit će od 20 sati, dakle sat nakon zatvaranja birališta, dostupni na mrežnoj stranici Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), a ažurirat će se svakih pola sata.

DIP će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu birača do 11,30 odnosno do 16,30 sati.

Pravo biranja imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište u županiji, gradu i općini gdje se izbori provode te državljani druge države članice EU s prebivalištem ili boravištem u tim jedinicama.

Članovi predstavničkih tijela biraju se razmjernim izbornim sustavom, na način da cijelo područje općine, grada, odnosno županije čini jednu izbornu jedinicu.

Nedjeljni izbori četvrti su prijevremeni od lokalnih izbora iz svibnja 2017. Prije Like, Ogulina, Iloka i Davora svoja su vijeća prijevremeno birali grad Orahovica i općine Muć i Milna. (Hina)

"Pobijedit će onaj tko je uspio motivirati birače da izađu na izbore"

Reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović napominje kako je teško reći kome će manja izlaznost nego 2017. godine ići na ruku. "Ovdje će ključ pobjede biti u rukama onih koji su uspjeli motivirati birače da izađu na izbore. Oni koji su bili uporniji, jači, pobjeda je definitivno u njihovim rukama.

Ono što je zanimljivo da je na biralištima nikad više promatrača. Njih oko 400. Bilo je nesto sitnih nepravilnosti. Za skupštinu se natječe 9 lista. Politički akteri već su spremni na postizborne koalicije. I tu se vec danima pregovara.

Nema onog s političke scene tko u Lici u ovih dva tjedna nije bio. Borba za Liku vodila se kao da je riječ o parlamentarnim izborima. Prvi neslužbeni rezultati očekuju se iza 20 sati", izvijestila je Tandara Knezović. (Ma.T./hina)

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
Aktualno Bernardić: "Ako vas zaustavi policija, recite: Ako može ministrica, mogu i ja!" Davor Bernardić (Foto: Screenshot/Dnevnik.hr) Davor Bernardić (Foto: Screenshot/Dnevnik.hr) Foto: Screenshot/Dnevnik.hr Nikola Grmoja (Foto: Screenshot/Dnevnik.hr) Nikola Grmoja (Foto: Screenshot/Dnevnik.hr) Foto: Screenshot/Dnevnik.hr +0 Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Bernardić: "Ako vas zaustavi policija, recite: Ako može ministrica, mogu i ja!" 1/3 >>

Aktualno Idući tjedan ključan za brodogradnju: "Želimo konkretne odgovore i rješenje ove agonije" Kakva je budućnost škverova? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kakva je budućnost škverova? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kakva je budućnost škverova? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Idući tjedan ključan za brodogradnju: "Želimo konkretne odgovore i rješenje ove agonije" 1/2 >>  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene