Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIBOJAVAJU SE KAMATA

Stanovnici Banovine sada muku muče s otplatom kredita, ministar poručuje: ''Izdali smo preporuku o zastoju ovršnih postupaka''

Aktualno Galerija Ivančica Kudlek Ivančica Kudlek Foto: DNEVNIK.hr Frizerski salon Ivančice Kudlek Frizerski salon Ivančice Kudlek Foto: DNEVNIK.hr Uništen krov kuće nakon potresa u Banovini Uništen krov kuće nakon potresa u Banovini Foto: DNEVNIK.hr +0 Uništena kuća Ivančice Kudlek Galerija 1/4 >>
Stanovnicima Banovine, osim potresa, problem je i otplata kredita. Mnogi se pokušavaju spasiti odgodom plaćanja, ali kamate im prijete od samog početka.

Dok čekaju obnovu, stanovnike Banovine, uz sve ostale probleme, muče i rate za otplatu kredita. Spas mnogi traže u odgodama, ali kamate bi ih jednog dana mogle skupo stajati.

Od frizerskog salona u središtu Petrinje nakon potresa malo je toga ostalo, ali ostao je kredit koji gospođa Ivančica mora platiti, a nema od čega. Zatražila je moratorij, no odobrenje još čeka.

''Prvog siječnja je rata skinuta dobro i mislili smo da ne može tako brzo. Međutim došao je prvi veljače opet je skinuta rata kredita. Banka je rekla da rade sve na tome da što prije to zaustave. Međutim mi smatramo da je tu kriva država koja nije baš u ovakvim slučajevima kao što je to kod mene napravila stop'', rekla je Ivančica Kudlek iz Nebojana.

Uz salon nastradalo im je i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Ovo je bila kuća za najam, sada je za rušenje.

''Moratorij bez godinu dana neće značiti ništa jer godinu dana treba da se mi samo pokrenemo da bi počeli raditi a to da li ćemo dobiti ne znam, kamatu isto ne znam kakva će biti'', komentira Ivančica Kudlek.

To brine i Dalibora koji je došao u kontejner prijaviti svoj štetu od potresa. Već je jednom zatražio moratorij na kredit pa su ga kamate udarile po džepu.

''Dobili smo na šest mjeseci, ali normalno sve su zaračunali kamate tako da u nekom obliku je nam trenutno to pomoglo, ali opet smo to sve morali namiriti'', govori Dalibor iz Petrinje.

Zato će se neki koji već imaju kredit za kuću, zbog obnove dodatno zadužiti. Ministar Malenica kaže da kamate ovise o bankama i da je Vlada o ovim pitanju brzo reagirala.

''Dakle u dogovoru s javnobilježničkom komorom izdali smo preporuku o zastoju ovršnih postupaka. Isto tako aktivirali su se određeni mehanizmi iz ovršnog zakona mogućnost prekida ovrha, odgoda ovrha'', objasnio je ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica.

Aktivirala su i posebna pravila za porezne dugove. Porezni dužnici moraju dokazati da su za vrijeme potresa imali prebivalište ili sjedište na području Sisačko-moslavačke županije i da su uslijed potresa pretrpjeli veliku štetu zbog koje ne mogu podmirit svoj porezni dug. Dugovi nisu oprošteni samo odgođeni pa je pitanje što će biti kada odjednom svi dođu na naplatu. 

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene