Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAPOSLIT ĆE JOŠ 60 INŽENJERA

Neke objekte na Banovini još nisu obišli statičari: Nedostaje više od 200 kontejnera - "Nitko nas ništa nije pitao..."

Aktualno Galerija Namještanje kontejnera u Banovini - 1 Namještanje kontejnera u Banovini - 1 Foto: DNEVNIK.hr Namještanje kontejnera u Banovini - 2 Namještanje kontejnera u Banovini - 2 Foto: DNEVNIK.hr Donacije za Banovinu Donacije za Banovinu Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Ljubičić, terenski koordinator geologa Galerija 1/4 >>
Na petrinjskom području još uvijek nisu svi objekti pregledani, a niti su zbrinuti svi građani. Nedostaje najmanje 200 kontejnera te uskoro kreće isplata pomoći Crvenog križa.

Nedostaje kontejnera i na području Petrinje. Koliko će ih zapravo biti potrebno, ne može se znati jer neke objekte još nisu obišli statičari pa dio mještana ni ne zna u kakvom stanju im je kuća. Dok čekaju tek prvi korak do obnove, barem na teren, i dalje pristiže humanitarna pomoć.

Šire se pukotine u temeljima, a rasklimani su i dimnjaci, šteta je očita. No iako su prvi u selu, kažu da su očito zadnji na popisu. Još nemaju naljepnicu.

''Nitko nije nas ništa pitao. Oni tu prolaze, cijela Hrastovica tu ima već naljepnice, kao zelenu, kao žutu. A mi nemamo, kraj nas prođu i tako. A zovem, zove se stalno i stalno ihse opominje'', komentiraju Dragutin i Kata Šušmeg iz Hrastovice.

Dok čekaju statičare, ne znaju što je s kućom, pa ne mogu tražiti ni kontejner. Spavaju u kuhinji.

''A peći nemamo, kaminka nam se rastepla, onda ne možemo grijat. Nemamo grijanje. Imamo malu kuhinjsku peć pa tu i spavamo'', kazala je Kata Šušmeg iz Hrastovca.

Bez naljepnice je još uvijek oko 16 tisuća objekata. Zato će se zaposliti dodatnih 60 inženjera koji će procjenjivati štete. A one koji imaju naljepnicu obilazi pravna pomoć. Volonteri pravne klinike pokušavaju ljudima olakšati put do obnove.

''Za rušenje kuće, za obnavljanje kuće i tako dalje. Koji su prilozi potrebni. Priča se o 90 dokumenata što nije točno, tako da ih onda uputimo. Ako je sve legalno treba mu oko pet, šest dokumenata'', komentira Matea Osvalčić iz Pravne klinike Pravnog fakulteta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BUDI DOBRO. BUDI CE 77 % Hrvata optimizam smatra ključnim za očuvanje mentalnog zdravlja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Davor Filipović kandidat za Zagreb Plenković najavio moguće ublažavanje mjera: "Treba nagraditi strpljivost i odgovornost naših sugrađana. Razmišljamo o nekoliko iskoraka"

Kako odmiče vrijeme, organiziranija je i humanitarna pomoć. U prihvatnom centru Crvenog križa u Petrinji kreće novi ritam. Paketi pomoći će se dijeliti dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom.
Osnovnih potrepština, kažu, ima dovoljno, a sada ima i grijalica.

''Ono što su upiti ljudi to su peći na drva i nekakvi plinski štednjaci. Pokušavamo ovu sezonu grijanja završiti sa grijanjem na struju iz jedino sigurnosnog razloga'', izjavio je Ivan Usmiani iz Crvenog križa.

Uskoro će početi i dijeliti 47 milijuna kuna koliko je prikupljeno na račun Crvenog križa. Među devet tisuća zahtjeva sada je i Stjepanov. Za prijavu je ostalo još devet dana.

''Neki malo se nećkaju, bi ne bi tražili ovo, ono, ali tko je zainteresiran, manje-više ode kod predstavnika Civilne zaštite, dobije informaciju i tako'' rekao je Stjepan Vancaš iz Novog Farkašića.

Kao donacije pristižu i kontejneri. Danas je iz Vukovara stigao jedan petrinjskoj knjižnici. Samo na području Petrinje nedostaje još najmanje 200 kontejnera.

Koordinator geologa, Davor Ljubičić, otkrio je da su kritične pozicije u Brestu Pokupskom, a druga na samom ulazu u Petrinju i prostire se na 20 tisuća kvadrata. Otkrio je da je kritična faza prošla te ne dolazi u obzir evakuacija stanovništva, a zabrana gradnje ne postoji.

''Nema potrebe za zabranama. Tehnologija je otišla jako daleko, bilo koje oštećenje tla se može dovesti u stabilno tlo i na njemu se može dalje vršiti gradnja normalno'', izjavio je Ljubičić.

Pročitajte i ovo Gužva u Vinogradskoj bolnici - 3 čeka se odgovor bolnice Tamo nema korone? U Vinogradskoj se ne mjeri temperatura niti drži razmak: ''Alan Ford situacija''

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković i Mislav Bago Veliki intervju za Dnevnik Nove TV Plenković otkrio detalje mogućeg popuštanja mjera: "Na stolu su coffee to go i sport"

Sanacija ovisi o nekoliko rubnih uvjeta i ne traje dugo. O financijskom aspektu se bez precizne procjene ne može govoriti.  ''S obzirom na kvadrat tog nekakvog prostora vam je nekih 10-ak do 15-ak posto ugrubo'', rekao je.

Rupe u Mečenčanima se, također, mogu sanirati te će se u nekakvoj fazi to i učiniti, otkrio je Ljubičić.

Više pogledajte u videozapisu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene